National

România, împărțită între inundații și caniculă! Ce coduri au emis meteorologii

Publicat: 16 iul. 2021
România împărțită între inundații și caniculă Ce coduri au emis meteorologii
De vineri, 16 iulie, de la ora 10:00 și până sâmbătă, 17 iulie, la ora 10:00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și zona de munte, iar seara și noaptea și în vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 - 40 l/mp.

România este împărțită în două vineri și sâmbătă. Potrivit anunțului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Vest este cod portocaliu de inundații, iar în Sud și Est este cod galben de caniculă și disconfort termic.

ANM a anunțat că în județele Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin, precum și în zona de munte a județelor Alba și Hunedoara este cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată până sâmbătă dimineața, la ora 6.00.

Își vor face apariția averse torențiale, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși local 35 – 50 l/mp și pe arii restrânse 60 – 80 l/mp.

De vineri, 16 iulie, de la ora 10:00 și până sâmbătă, 17 iulie, la ora 10:00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și zona de munte, iar seara și noaptea și în vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 – 40 l/mp.

De asemenea, meteorologii au emis cod galben de caniculă pentru sudul și estul țării. Valul de căldură va persista și local va fi caniculă. Disconfortul termic se menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în regiunile extracarpatice.

Cod galben de caniculă în mai multe județe din țară

Joi, 15 iulie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cod galben de caniculă pentru județe din Oltenia, Muntenia, Moldova, Vestul Dobrogei și local pentru Transilvania. Valul de căldură va persista până la finalul săptămânii.

Conform ANM, codul galben de caniculă și disconfort termic ridicat este valabil joi și vineri, dar vremea se menține caniculară până la finalul săptămânii, scrie Mediafax.

Cele mai afectate zone sunt Oltenia, Muntenia, Moldova, vestul Dobrogei și local Transilvania.

În sudul, estul și centrul țării, valul de căldură va persista și local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi (15 iulie), iar vineri (16 iulie), mai ales în regiunile extracarpatice.

Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis și o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în 11 judeţe din vestul şi nord-vestul ţării, valabilă până vineri dimineaţa.

Meteorologii mai spun că, în perioada 15 iulie, ora 16:00 – 16 iulie, ora 6:00, în judeţele Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraş-Severin, precum şi în zona montană a judeţului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80 – 90 km/h, grindină şi frecvente descărcări electrice.

Vor fi averse torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 35 – 50 litri/mp şi izolat 70 – 80 litri/mp.
Adauga un comentariu