Stiri

Romania intra in criza. Avertismentul ministrului de Finante

Publicat: 27 sept. 2018

Piata fortei de munca din Romanie este intr-o criza profunda, iar viitorul nu se arata deloc mai bun. Dupa ce s-au razboit pe salarii si facilitati, mare parte dintre companii a trecut la o alta strategie – isi pregatesc singure viitorii angajati, inca de pe bancile scolii.

Scaderea nalitatii, iesirea la pensie in urmatorii ani a unei intregi generatii de angajati si mai ales exodul fortei de munca catre Occident va face ca Romania sa se confrunte in urmatorii ani cu o criza tot mai adanca de forta de munca. Totodata, o alta problema cu care se confrunta companiile este cea a lipsei oamenilor pregatiti. Partial, acest lucru se datoreaza desfiintarii scolilor profesionale. Insa nici cei cu studii superioare nu stau mult mai bine, datorita lipsei unei legaturi intre nevoile pietei fortei de munca si sistemul de invatamant.

Totusi, problemele uriase pe care le are Romania in privinta fortei de munca, estimate de ministrul Finantelor Eugen Teodorovici la un necesar de aproximativ un milion de persoane, ar putea fi rezolvate prin importul fortei de munca din tarile non-UE.

Barierele puse in calea angajarii in Romania a unor persoane care vin din spatiul non-UE au fost preluate recent intr-un proiect de act normativ, a afirmat liberalul Florin Citu.   „Dupa discutiile cu oamenii de afaceri, in mai multe localitati din tara, am propus relaxarea conditiilor pentru importul fortei de munca din tarile non -EU. Bineinteles ca de atunci ideea a fost preluata si de guvern. Proiectul meu de lege a fost respins de Senat, dar au fost preluate doua propuneri intr-un proiect al PSD.  Astfel, se elimina obligativitatea platii salariului mediu pentru acesti angajati veniti din spatiul non-EU si angajatorii nu mai sunt fortati sa anunte in ziar locurile de munca inainte de a putea angaja forta de munca din spatiul non- EU. Sunt eliminate doua bariere care au dus la cresterea muncii la negru si de multe ori la faliment”, sustine senatorul. loading...

Adauga un comentariu