News Flash:

Romania intra in strategia UE pe urmatorii zece ani

26 Martie 2010
719 Vizualizari | 0 Comentarii
Traian Basescu
Presedintele Traian Basescu participa, astazi si maine, la Summit-ul de primavara al Consiliului European."Voi participa la Summit-ul de primavara al Consiliului European. Pe agenda sunt doua subiecte principale. Primul este Strategia UE 2020, reprezentand noua strategie a UE privind crearea de locuri de munca si cresterea economica", a declarat seful statului inainte de plecarea la Bruxelles

Presedintele Traian Basescu participa, astazi si maine, la Summit-ul de primavara al Consiliului European. Seful statului a precizat, înainte de plecarea spre Bruxelles, ca exista un punct "cu miza extraordinar de mare", anume noua strategie a Uniunii Europene, strategia UE 2020. "Voi participa la Summit-ul de primavara al Consiliului European. Pe agenda sunt doua subiecte principale. Primul este Strategia UE 2020, reprezentand noua strategie a UE privind crearea de locuri de munca si cresterea economica. Cel de-al doilea subiect este identificarea noilor linii de actiune a UE pentru etapele urmatoare ale negocierilor internationale privind schimbarile climatice. Pe agenda Consiliului European figureaza si alte subiecte, cum ar fi obiectivele UE pentru reuniunea G20 de la Toronto, din luna iunie, precum si mentinerea competitivitatii economice a Uniunii Europene. Simpla enumerare a subiectelor în discutie va arata ca exista un punct cu miza extraordinar de mare, anume noua strategie a Uniunii Europene, strategia UE 2020, daca vreti strategia de continuare a strategiei Lisabona si, practic, prefigurarea obiectivelor UE pentru urmatorii 10 ani", a declarat, înainte de plecarea spre Bruxelles, Traian Basescu.
Seful statului roman a prezentat cateva dintre obiectivele propuse de Comisia Europeana în dezbaterea acestui Consiliu pentru Strategia UE 2020. "Unul din obiective ar fi cresterea ratei de ocupare a populatiei cuprinse între 20 si 64 de ani pana la cel putin 75 la suta. Este un obiectiv extrem de ambitios, care se întinde ca orizont de timp pe 10 ani si sunt convins ca va genera dezbateri serioase în interiorul Consiliului. Un alt obiectiv al agendei UE 2020 este legat de stimularea cercetarii si alocarea a 3 la suta din PIB în medie la nivelul UE pentru cercetare. Este evident ca fara cercetare UE îsi poate pierde competitivitatea pe pietele globale. Aici as face o precizare: nu este vorba neaparat de 3 la suta alocat din Produsul Intern Brut al fiecarei tari. In primul rand, este vorba de o medie la nivelul Uniunii Europene, în al doilea rand, se vizeaza angajarea cu circa doua treimi al fondurilor private, a resurselor financiare venite din sectorul privat. Daca îmi permiteti o împartire matematica, dar extrem de teoretizata, 1 la suta din PIB ar trebui sa fie contributia statelor si 2 la suta o contributie a sectorului privat. Cel putin acest lucru îl va sustine Romania", a adaugat Basescu.
Acesta a mai spus ca o alta tinta a discutiilor se refera la implementarea obiectivelor din domeniul schimbarilor climatice. "Ca sa nu fiu foarte eliptic, este vorba de reducerea emisiilor de carbon cu 20 la suta pana în 2020, cresterea eficientei energetice cu 20 la suta, precum si cresterea la cel putin 20 la suta a ponderii energiei din surse regenerabile. As face un comentariu. Dupa cum stiti, la nivelul UE s-a încercat pentru conferinta de la Copenhaga, de la sfarsitul anului trecut, acreditarea unei tinte mult mai ambitioase, adica reducerea sau cresterea cu 30 la suta pe cele trei paliere, nu cu 20 la suta. Romania nu va sustine abordarea unui astfel de obiectiv - 30-30-30, ci vom sustine ramanerea în obiectivele initiale ale Uniunii. Este lesne de înteles, suntem o tara care se dezvolta. Oricum, obiectivul 20-20-20 este destul de dificil pentru Romania. Si costisitor", a mentionat presedintele Basescu.
Totodata, acesta a precizat ca se va mai discuta si despre reducerea cu 25 la suta a nivelului de saracie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1196 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013959 (s)