Actualitate

România, între caniculă și vijelii! Avertizări ANM de temperaturi ridicate, dar și de vreme rea. Harta zonelor afectate

Publicat: 20 aug. 2022
România între caniculă și vijelii Avertizări ANM de temperaturi ridicate dar și de vreme rea. Harta zonelor afectate
Avertizări ANM de temperaturi ridicate, dar și de vreme rea. Harta zonelor afectate

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă mai multe avertizări de caniculă, dar și de ploi abundente pentru mai multe județe din sud vestul țării.

Cod galben de caniculă

Astfel, sâmbătătă, 20 august, valul de căldură va persista în sud și sud-est și local în nord-vest, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade.

În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

Cod galben de vreme rea

În intervalul 20 august, ora 10:00 – 22 august, ora 12:00 vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, apoi în extindere în jumătatea sud-vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala mâine (21 august) în Maramureș și în restul Transilvaniei și al Munteniei. Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată

În intervalul 20 august, ora 14:00 – 22 august, ora 12:00, în Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…90 l/mp. Sâmbătă (20 august) după-amiază și în prima parte a nopții pe alocuri vor fi vijelii puternice (rafale de peste 70…90 km/h).

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Prognoză specială pentru București

Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 32…36 de grade, iar noaptea vor fi minime de 18…20 de grade. Începând din seara zilei de duminică (21 august) va crește probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului).
Adauga un comentariu