National

România Matcașu, românca ce poartă numele țării noastre

Publicat: 07 mart. 2021
Romania Matcasu
România Matcașu este singura femeie care paortă numele țării

România Matcașu este singura româncă ce poartă numele țării noastre. Aceasta spune că a fost botezată de Regele Carol al II-lea. România Matcașu provine dintr-o familie cu 16 frați și pentru că părinții nu aveau bani pentru botez și de aceea au apelat la ajutorul regal.

România Matcașu s-a născut în satul Pleșcoi din județul Buzău, într-o familie cu 16 copii. Era o familie numeroasă, dar saracă, ce nu a avut bani pentru botez.

„Regele Carol mai boteza copii și pe tata l-a învățat cineva, a făcut o cerere, dar n-a apucat să mă boteze, mi-a dat doar numele la sfat, numele de România“, a spus România Matcașu.

Când avea 16 ani, România Matcașu a venit în Brașov și s-a angajat la Uzina Tractorul. Acolo l-a cunoscut pe soțul ei, cu care a avut apoi doi copii, o fată și un băiat. Numele, pe care l-a purtat o viață întreagă, a stârnit reacții în rândul tuturor celor care o întâlneau pentru prima dată.

„Peste tot cine aude prima dată se miră. Zice: Cum? Nu! Spune-ți numele! Păi ăsta e numele meu. Nu le vine să creadă și popa la biserică și la sfat și la poliție, peste tot s-au mirat. Chiar și la cununie m-au pus să repet cum îmi zice, credeau că le-am spus țara în care m-am născut. Foarte mirați! De obicei îmi spuneau: Nu, nu, nu, nu țara! Cum o cheamă, cum o cheamă? România o cheamă, întotdeauna erau foarte mirați, de unde, cum, de ce…“, adaugă România Matcașu.

Cea mai mare dorință a femeii este să poată boteza o fetiță cu prenumele său, căci se simte foarte mândră de numele pe care îl poartă.

„Mi-ar plăcea să pot boteza o fetiță cu prenumele România (…) Niciodată nu m-am simțit dezavantajată că mă numesc România!“, a adăugat femeia.

Cele mai la modă nume pentru bebelușul tău anul acesta

Printre cele mai populare nume folosite de români se regăsesc Andreea, Elena, Ioana, Alexandra şi Ana, pentru fetițe și Andrei, David, Alexandru și Gabriel pentru băieți. Printre cele mai moderne nume de băieți pentru 2021 se regăsesc cele cu influențe greceşti, italieneşti şi arăbeşti. Cu toate acestea, românii nu se îndepărtează de deja celebrele nume Bogdan, Andrei, Dan sau Ștefan.

Iată o serie de sugestii pentru nume moderne de băieți pentru 2021: David, Mario, Darius, Alberto, Iacob, Oliver, Rafael, Rareș, Ricardo, Sammy, Eduard, Augustin. Cu toate aceste și numele romanești rămân o opțiune bună pentru viitorii părinți: Andrei, David, Alexandru, Gabriel, Ștefan, Ionut sau Mihai.

La fel ca și în cazul băieților, pentru fete tot mai multe persoane aleg să se îndrepte către nume moderne, cât mai exotice. Astfel, în lista putem regăsi nume precum: Sophia, Natalia, Alessia, Nicole, Anastasia, Aimee, Carla, Gloria, Iris, Isabela, Kira, Missa, Agnes, Evelin, Clara, Sara, Ania, Alma. Când vine vorba descree cele mai frecvente nume alese de părinți pentru fetițele lor regăsim: Maria, Andreea, Elena, Ioana, Alexandra, Ana, Gabriela sau Stefania.

Nume preluate din Biblie

Pe lângă numele de copii moderne 2021, o altă categorie extrem de apreciată de părinți sunt numele din Biblie. Aceasta opțiune rămâne mereu căutată deoarece aceste nume nu se demodează indiferent de perioadă.

Preoții vin și ei cu anumite sugestii în acest caz, pentru numele care ar trebui ales la Botez. Aceștia consideră că cel mai bine este să alegi un singur nume pentru noul născut, iar acela să fie de sfânt. „Un creştin fără nume de sfânt în viaţă rămâne fără protector şi mijlocitor permanent la Dumnezeu. Şi ce este mai rău decât aceasta?”, spune părintele Ioanichie Bălan.

Adauga un comentariu