Economic Local

Romania nu mai are bani de AUTOSTRAZI

Publicat: 22 oct. 2012

Peste 2 miliarde de lei are de achitat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania catre constructorii de drumuri. Aproximativ 779 milioane de lei reprezinta datorii neachitate pentru lucrarile efectuate, iar 1,3 miliarde de lei sunt plati pentru lucrari realizate dar nefacturate.

Situatia actuala a fost prezentata de premierul Victor Ponta dupa o discutie cu sefii CNADNR si cu reprezentanti ai constructorilor de drumuri, la care a luat parte si ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

Capital.ro a aratat chiar astazi ca unii constructori se plang ca accesul la finantare este tot mai dificil, iar platile de la stat se fac cu mari intarzieri. CNADNR nu avea facute platile integrale, la 1 septembrie, nici catre constructorii care au terminat cei 115 kilometri dati in circulatie in lunile de vara, reiese din datele remise de companie. Mai mult, la contracte de pe coridorul IV platile efectuate de CNADNR catre constructori este in medie de 26% din valoarea totala. Fonduri mai mari a primit Alpine Bau, constructorul lotului 2 dintre Nadlac si Arad, la care stadiul lucrarilor este aproape de jumatate.

“Din pacate, in acest moment s-a ajuns la situatia in care aceste lucrari efectuate conform contractelor, conform licitatiilor, conform procedurilor legale, pentru care CNADNR nu avea rezerva si acoperire bugetara, aceste datorii sunt in acest moment de 779 de milioane de lei, fiind insa si alte lucrari deja efectuate si inca nefacturate, aflate pe circuitul de facturare, de pana la suma de 1,3 miliarde de lei. Sunt, practic, bani pe care CNADNR ii datoreaza – si Guvernul Romaniei -, dar bani pe care nu i-a prevazut nimeni in bugetul CNADNR”, a detaliat Victor Ponta.

In context, el a spus ca Executivul nu a taiat bani din bugetul CNADNR si ca acuzatiile pe care i le aduce fosta guvernare in acest sens sunt de natura politica.  “Am discutat cu constructorii intrarea intr-o disciplina si intr-o normalitate. Nu mai poti sa comanzi lucrari daca nu mai ai bani”, a afirmat premierul.

Sursa: capital.roloading...

Adauga un comentariu