National

România nu va mai cumpăra corvete dacă nu ajung la timp, susține Vasile Dîncu

Publicat: 23 mart. 2022
România corvete pe mare
România nu a primit corvete încă

Ministrul Apărării a făcut o serie de declarații controversate dacă e să ţinem cont de faptul că la granița României există un război. Vasile Dîncu a precizat faptul că România nu va mai cumpăra corvete dacă acestea nu ajung la timp.

Vă aducem aminte faptul că declarația este una dintre mai multe declarații destul de controversate. De exemplu, ministrul Apărării a inițiat o lege care definește starea de asediu, proiect foarte contestat de către cetățeni. În acest context, unele surse au arătat faptul că PSD se gândește la remanierea acestuia.

România nu va mai cumpăra corvete de la francezi dacă acestea nu ajung la timp

Vasile Dîncu a precizat faptul că România nu va mai cumpăra corvete. Nemulțumirea ministrului Apărării vine în contextul în care țara a încheiat un acord cu Franța pentru achiziția unor nave care incă nu au fost librate. Ministrul a mai precizat faptul că, după negocieri, se va mai asteptea o perioadă de 2 luni, timp în care producătorii vor trebui să vină cu o ofertă viabilă:

„Din păcate, de mai bine de patru ani avem procese, apoi o perioadă de negociere foarte lungă. E o asociere dintre români şi francezi care, după cum văd în ultima vreme, nu funcţionează foarte bine. La cererea celor doi asociaţi, am mai făcut o prelungire de două luni. În foarte scurt timp, însă, la finalul lunii următoare va trebui să vedem dacă, într-adevăr, cei care au câştigat această licitaţie sunt în stare să prezinte o ofertă viabilă pentru noi, dacă nu, va trebui să căutăm o altă soluţie”, a declarat ministrul Apărării, informează News.ro.

În altă ordine de idei, ministrul a mentinat faptul că şi procedurile greoaie referitoare la lictiații au adus întârzieri la proiectul de achiziţie a corvetelor. Dîncu a punctat faptul că toată problema trebuia să fie încheiata în urmă cu 4 ani. Vă mai aducem aminte faptul că licitația a fost câștigată de producătorul francez după ce întreaga licitație a fost contestată de un producător olandez.

Vasile Dîncu ar putea fi remaniat?

În urmă cu câteva zile, sursele politice au afirmat faptul că Vasile Dîncu face subiectul unor nemulțumiri în coaliție în special în PSD. Deficitul de comunicare dar și unele declarații controversate din spaţiul public a stârnit nemulţumiri în rândul social democraților care se gândesc serios să ”scape” de ministrul Apărării.

Una dintre cele mai mari nemulțumiri a fost în momentul în care Vasile Dîncu a lansat un proiect de lege care definea starea de criză. Starea de criză ar putea fi instituită de către CSAT fără acordul Parlamentului României. Oricum par să fie tensiuni în PNL și PSD, chiar dacă Florin Cîțu a negat vreun conflict cu Nicolae Ciucă.

În altă ordine de idei, pe lângă Vasile Dîncu, vizat de remaniere ar fi şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a stârnit nemulțumiri în tabără PNL dar și în tabăra PSD. Oricum, faptul că România nu va mai cumpăra corvete, ar putea reprezenta un puternic mesaj internaţional în contextul în care țara nu are nave de luptă, iar la Marea Neagră este o zonă de război.
Adauga un comentariu