National

România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, anunță șeful Transgaz

Publicat: 19 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova anunță șeful Transgaz
România poate exporta gaze naturale spre Republica Moldova, dacă situația o cere

România are capacitatea de a exporta gaze naturale în Republica Moldova, dacă situația o cere. Declarațiile au fost făcute de Ion Sterian, directorul companiei Transgaz.

Asta în condiţiile în care pe piața internă sunt numeroase necunoscute. De exemplu, în spaţiul public apărea informaţia precum că gazele naturale importate, din Rusia în România, sunt aproape inexistente.

România poate exporta gaze naturale către Republica Moldova

Așadar, Ion Sterian a dat asigurări că, dacă situația o va cere, România poate exporta gaze naturale către Republica Moldova. Conform declarațiilor, gazoductul Ungheni-Chișinău este funcțional incă din 2021, iar gazele naturale ar putea ajunge în capitala Moldovei în maxim o oră:

„Am construit și gazoductul Ungheni – Chișinău, e funcțional de anul trecut. Suntem pregătiți oricând, e o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău”, afirmă şeful Transgaz în interviul pentru postul de radio Europa Liberă, transmite Mold-street.com.

Șeful de la Transgaz nu a explicat cu exactitate ce cantitate de gaze naturale poate exporta către Republica Moldova. Oricum, situația din România este departe de a fi lipsită de griji, în condiţiile în care prețurile la gaze naturale au ajuns la niveluri istorice în ultimele câteva zile. Concret, România a înregistrat cel mai mare preț la tranzacție din Uniunea Europeană, în condițiile în care țara este un mare producător de gaze naturale. Ieri, prin țară au intrat 4,8 milioane de metri cubi de gaze naturale, au ieșit spre Ungaria 4,5 milioane de metri cubi, iar în țară au rămas 300.000 de metri cubi. Asta în condițiile în care în mod normal în țară intrau aproximativ 9 milioane de metri cubi pe zi dintre care aproximativ 4,5 milioane de metri cubi rămâneau pentru piața internă.

România nu va rămâne fără gaze naturale la iarnă

În altă ordine de idei, Ion Sterian a explicat faptul că nu există posibilitatea că România să rămână fără gaze naturale la iarnă. Acesta a vorbit și despre ultimă problemă înregistrată la nivel națioal legată de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia spunând că rezervele naționale sunt de 67%, iar producția de gaze naturale din Marea Neagră vor crește în mod simţitor:

„Depozitele sunt umplute la un nivel de 67%, producția de gaze din noile zăcăminte din Marea Neagră va crește cu un milion de metri cubi de gaz pe zi, iar România produce pe perioada verii mai mult gaz decât folosește, așa că poate înmagazina în continuare”, susţine directorul general Transgaz.

El mai susţine că o iarnă blândă ar putea face că România să nu aibă nevoie de niciun metru cub de gaz din import. Transgaz vehiculează 90% din gazele naturale consumate în România. Compania a finanțat în proporție majoritară construirea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Transgaz deține 75% din capitalul Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, companie ce deține și gestionează interconectorul Iași – Chișinău.

Așadar, situația nu este cea mai fericită la nivel internațional pentru că odată cu sancțiunile împotriva Rusiei, operatorul de stat de la Moscova a redus fluxul de gaze naturale din conductele care lega Europa de Rusia. Gazprom a anunțat recent că prețul la gaze naturale va crește în mod alarmant, iar la iarnă ar putea ajunge la 4000 de dolari. Din aceste perspective, mai multe țări au anunțat măsuri pentru reducerea consumui intern de energie, printre care și limitarea nivelului de încălzire din birouri sau spitale.

 

Comentarii
  • O situatie fericita, pacat ca nu putem beneficia de ea. Daca avem gaze , de ce este pretul atat de mare? Pentru ca le dam degeaba si importam propriile gaze la preturi mari?

Adauga un comentariu