News Flash:

Romania pregateste o noua strategie de trecere la televiziunea digitala

28 Octombrie 2010
1375 Vizualizari | 0 Comentarii
• Ministerul Comunicatiilor: Strategia privind trecerea la televiziunea digitala va fi finalizata în urmatoarele doua-trei luni • Fara o licenta de televiziune digitala, Societatea Nationala de Radiocomunicatii va avea mari probleme în viitor

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) va prezenta, în urmatoarele doua-trei luni, o noua strategie de trecere la televiziunea digitala, care se va sincroniza si cu deciziile Consiliului Europei în acest domeniu, a declarat miercuri ministrul Valerian Vreme. "Exista în minister un departament care se ocupa de întocmirea acestei strategii", a adaugat Vreme, într-o conferinta de presa. Întrebat despre modul cum va proceda MCSI în privinta alocarii unei licente catre o entitate controlata de stat, Vreme a spus ca sunt analizate plusurile si minusurile mai multor variante. "Exista posibilitatea ca Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) sau Societatea Româna de Televiziune sa primeasca spre utilizare o astfel de licenta TV. Când strategia din domeniu va fi finalizata, vom sti cum vom proceda în urmatorii ani", a spus ministrul. Anterior, ministrul Vreme a declarat pentru Mediafax ca MCSI intentioneaza sa acorde unei entitati controlate de stat una din cele doua licente de televiziune digitala, care va fi operata de SNR. "Fara o licenta de televiziune digitala, SNR va avea mari probleme în viitor. Practic, cu ajutorul viitoarei licente pe care o va opera, societatea nu va mai fi obligata sa dea afara din personal, cel putin în urmatorii doi-trei ani, în conditiile în care, în urma a doua procese de audit, a reiesit ca aproape 750 de salariati ar trebui disponibilizati", a spus Vreme saptamâna trecuta. Prin HG 833/2010, Executivul a decis în luna august sa amâne cu trei ani, pâna la 1 ianuarie 2015, data încetarii transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificata prin scutirea cetatenilor de a-si achizitiona noi echipamente în perioada de criza si asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.
Initial, România s-a angajat în fata Uniunii Europene sa finalizeze procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra pâna la 1 ianuarie 2012. De asemenea, adoptarea HG 833/2010 a obligat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) sa anuleze licitatia pe care o demarase pentru a acorda primele doua licente de TV digitala. Totodata, ANCOM a restituit sumele pentru caietele de sarcini celor sapte companii interesate de operarea primelor doua licente de televiziune digitala, achitate în cadrul licitatiei. Caietele de sarcini au fost cumparate de RCS & RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH & Co KG si General Satellite Sofia. În urma cu aproape zece zile, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a declarat ca institutia va sustine tranzitia la televiziunea digitala terestra la nivelul anului 2013, si nu 2015, asa cum a stabilit Guvernul în luna august. "ANCOM sustine o readucere a acestui orizont de timp la nivelul anului 2013, si nu 2015, alimentat de faptul ca la nivelul Uniunii Europene se va aproba în aceasta toamna programul de politica a utilizarii spectrului radio. Va trebui sa ne adaptam si noi la cerintele europene. Noi am facut o propunere în acest sens Ministerului Comunicatiilor si cred ca se va merge spre aceasta cale", a spus Marinescu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

televiziunea digitala valerian vreme
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1590 (s) | 22 queries | Mysql time :0.040485 (s)