Stiri medicale

Romania, printre primele zece tari in lume la infectia cu virusul hepatitic C

Publicat: 26 iul. 2018
7

La nivel european, se estimeaza ca 13,2 de persoane traiesc cu virurul hepatitic B, iar 15 milioane cu virusul C, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Anual, hepatitele B si C genereaza peste 120.000 de decese, doar in Europa, principalele cauze fiind ciroza hepatica si cancerul.

Hepatitele sunt boli infectioase, de cele mai multe ori, asimptomatice, astfel ca nu aflam de ele decat daca ne testam. Potrivit statisticilor OMS, la nivel mondial, hepatitele B si C sunt provocari majore afectand peste 325 de milioane de persoane. Aceste afectiuni duc la cancer hepatic si provoaca, anual, 1,34 de milioane de decese. Aceasta pentru ca, cel putin 60% din cazurile de cancer hepatic au la baza testarea tarzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatitele B si C in stadii avansate ale bolii. La nivel european, se estimeaza ca 13,2 de persoane traiesc cu virurul hepatitic B, iar 15 milioane cu virusul C, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Anual, hepatitele B si C genereaza peste 120.000 de decese, doar in Europa, principalele cauze fiind ciroza hepatica si cancerul. Romania se situeaza printre tarile cu prevalenta mare din Europa si in top 10 la nivel mondial la infectia cu virusul hepatitic C. Hepatita C este responsabila pentru 29% din decesele asociate cirozei – la nivel global – si pentru 42% din decesele asociate cancerului hepatic, in timp ce hepatita B genereaza 26% din decesele asociate cirozei si 37% asociate cancerului hepatic. Hepatitele B si C sunt boli obisnuite in cazul persoanelor aflate la grupe de risc si in randul celor care traiesc cu HIV, deoarece aceste virusuri se transmit prin folosirea seringilor contaminate si a practicarii sexului neprotejat. Alte metode de transmitere sunt transfuziile de sange, folosirea in comun a periutei de dinti si a lamelor de ras si de la mama la copil.

„Tara noastra a facut pasi importanti in gestionarea problematicii hepatitelor. In 2009, cand am lansat asociatia, pacientii cu hepatita aveau acces la tratament pe baza listelor de asteptare. La noua ani distanta, markerii virali au fost introduti in pachetul de analize de baza prescris de medicii de familie. Ca parte a preventiei, ne dorim sa existen continuitate in asigurarea vaccinului impotriva hepatitei B, iar pentru pacientii cu hepatita C, contractul cost-volum-rezultat si fie incheiat si implementat cat mai repede si sa aiba acces la tratament toti pacientii, indiferent de stadiul bolii“, a declarat Marinela  Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania – APAH-RO.

Din mai anul acesta Asociatia a inceput o campanie de testare in cadrul careia au fost testate 420 de persoane. Au fost descoperite 11 persoane cu hepatita C, 20 de pacienti cu hepatita B si un pacient cu hepatita B+D. Testarea s-a desfasurat in judetele Suceava, Cluj, Giurgiu si Brasov, peste jumatate din cei testati fiind persoane cu venituri reduse sau fara asigurare medicala. La sfarsitul lui iunie a expirat contractul cost-volum-rezultate incheiat intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si furnizori pentru asigurarea tratamentului persoanelor cu hepatita C.  Seful CNAS, Razvan Vulcanescu, a  explicat ca, sunt purtate negocieri cu mai multi furnizori de tratament impotriva hepatiteti C si ca, la 1 octombrie, cel mai tarziu, va fi semnat un nou contract cost-volum-rezultate, in care, pentru prima data, vor intra si pacientii cu grad de fibrozare F1. 

”Toti pacientii intrati in program pana la finalul lui iunie isi vor primi in continuare tratamentul cu interferon free pana la vindecare“, a dat asigurari acesta. In 2015, pentru prima data, pacientii romani cu hepatita C au avut acces la tratamentul fara interferon, al carui cost a fost acoperit de stat. Au beneficiat atunci 5.800 de persoane cu grad de fibroza F4. Un an mai tarziu, numarul celor care au beneficiat a fost de 12.000 de pacienti, accesul fiind extins si pentru pacientii cu F2 si F3. Vulcanescu a vorbit acum despre 13.000 de persoane care ar urma sa beneficieze de nou contract. Potrivit estimarilor APAH-RO, in Romania, traiesc 600.000 de persoane cu hepatita cronica C si 800.000 cu hepatita cronica B. Statistici oficiale insa, nu exista.

Adauga un comentariu