National

Romania s-a abtinut de la votul din Adunarea Generala a ONU privind statutul Palestinei

Publicat: 30 nov. 2012
1

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca Romania s-a abtinut de la votul din Adunarea Generala a ONU privind proiectul de rezolutie referitor la „Statutul Palestinei in Organizatia Natiunilor Unite„.

„Romania a votat abtinere la proiectul de rezolutie propus si a prezentat in cadrul unei interventii in sesiunea Adunarii Generale argumentele pentru aceasta pozitie. Totodata, s-a asociat declaratiei prezentate de Uniunea Europeana privind contextul dezbaterii rezolutiei”, se arata intr-un comunicat MAE remis, astazi, agentiei Mediafax.

Conform sursei citate, in interventie, Romania a subliniat ca aceasta decizie are la baza pozitia de principiu pe care o promoveaza consecvent, bazata pe dialog si negocieri directe intre parti, in cadrul formatelor de reglementare recunoscute la nivel international si al acordurilor existente.

„In baza aceleiasi conceptii, Romania nu favorizeaza initiativele unilaterale, indiferent care ar fi partea initiatoare, intrucat acestea pot avea efecte contrare reluarii negocierilor din procesul de pace”, precizeaza MAE.

MAE roman considera ca rezolutia adoptata nu faciliteaza recunoasterea Palestinei ca stat si nici accederea sa la organizatii internationale sau tratate.

„Desi recunoaste aceste deziderate ca fiind obiective legitime ale poporului palestinian, Romania crede cu tarie ca singura cale de a materializa viziunea solutiei celor doua state este reluarea negocierilor directe intre israelieni si palestinieni. Solicitam celor doua parti sa se angajeze in acest proces fara preconditii. Romania va sprijini orice initiativa care va servi acestui scop”, se mai arata in comunicat.

Romania impartaseste evaluarea conform careia unica solutie viabila pentru acest conflict ramane cea promovata de Foaia de Parcurs a Cvartetului, care sustine existenta a doua state, Israel si Palestina, care sa traiasca alaturi in pace si securitate, in cadrul unor frontiere recunoscute la nivel international, mentioneaza MAE.

Palestina a devenit joi stat observator la Organizatia Natiunilor Unite, in urma unui vot istoric al Adunarii Generale, in pofida opozitiei Statelor Unite si Israelului, relateaza AFP.

Rezolutia care transforma „entitatea” palestiniana intr-un „stat observator nemembru” a fost adoptata cu o majoritate confortabila, dar nu zdrobitoare, de 138 de voturi pentru, noua impotriva si 41 de abtineri.

Acest nou statut international, care le ofera palestinienilor acces la agentiile ONU si la tratatele internationale, constituie o victorie diplomatica majora. Insa el expune Autoritatea Palestiniana (AP) unor represalii financiare americane si israeliene.

Adauga un comentariu