Secretele istoriei

Romania se inarmeaza. Anuntul facut de ministrul Apararii Nationale

Publicat: 11 apr. 2016

Mihnea Motoc, ministrul Apararii, anunta noi achizitii pentru armata: transportoare blindate, corvete si inca o escadrila de avioane F16. Intr-un interviu pentru HotNews.

Ministrul Apararii Nationale a anuntat inceperea unor noi programe de inzestrare a armatei cu transportoare blindate (primele ar putea fi cumparate chiar in 2016), corvete multifunctionale pentru fortele navale si o noua escadrila de avioane F16.

Ministrul Motoc a explicat in interviu si mizele pentru Romania ale Summitului NATO din iulie, unde Bucurestiul spera sa fie adoptata si „o strategie la nivel aliat de prevenire si contracarare a amenintarilor hibride”, precum si trecerea NATO de la actuala politica de asigurare-reasigurare la o politica de adaptare strategica pe termen lung atat la amenintarile si riscurile de la est, cat si la cele de la sud.

Ce planuri are Mihnea Motoc pentru Armata

Armata va demara cumpararea de transportoare blindate 8×8, de vehicule 4×4 fie pe roti, fie pe senile, si de platforme multifunctionale de transport (camioane cu diverse destinatii pentru uzul armatei). Prima transa de transportoare blindate – in 2016.

Vezi si SOC de la ARMATA! Tinerii romani au primit vestea de la ministrul DUSA

Armata are un proiect de completare a capacitatilor de comunicatii si informatica (achizitionare de sisteme moderne si compatibile).

Fregatele vor fi modernizate in santiere navale din Romania. Prima fregata modernizata ar trebui sa fie gata in 2018, iar cea de-a doua in 2020.

Mihnea Motoc a spus ca se gandeste si la optiuni pentru achizitionarea unor corvete multifunctionale.

Flota NATO la Marea Neagra va fi deschisa si unor riverani care nu sunt aliati, dar sunt parteneri, cum ar fi Ucraina sau Georgia. „Speram sa fie posibil ca la Summit-ul de la Varsovia sa poata fi anuntata o initiativa suficient de articulata la Marea Neagra”, a mai spus Motoc.

Mizele principale pentru Romania de la Summit-ul de la Varsovia sunt, in primul rand, trecerea Aliantei de la o politica de asigurare-reasigurare, cea decisa si implementata de la Summit-ul din Tara Galilor din 2014 pana la zi, la o politica de adaptare strategica, pe termen lung, a Aliantei, atat la amenintarile si riscurile de la est, cat si la cele de la sud.

„In sfera terestra, ceea ce avem in vedere este o prezenta de nivel brigada multinationala, asezata pe un pilier romanesc, pe o contributie romaneasca, posibil si pe o postura de natiune-cadru, pe care ar exercita-o Romania, la care s-ar adauga contributii din partea unor aliati care deja sunt prezenti de maniera persistenta la exercitiile intensificate din ultima vreme”, a conchis ministrul.loading...

Adauga un comentariu