National

ROMANIA se uneste cu BULGARIA! Numaratoarea inversa a inceput

Publicat: 25 iul. 2016
1

Interconectorul de gaze dintre Bulgaria si Romania ar putea fi gata pana la inceputul lui septembrie, a declarat, joi, directorul general al companiei Bulgartransgas, Georgi Gegov, transmite BTA

In luna aprilie a acestui an, operatorii retelelor de transport a gazelor naturale din Bulgaria (Bulgartransgas EAD) si Romania (Transgaz) au semnat un contract cu firma austriaca Habau PPS Pipeline Systems SRL, pentru constructia sectiunii subacvatice a interconectorului de gaze dintre cele doua state.

„Am vorbit cu colegii nostri din Romania, care si-au exprimat interesul de a vinde in Bulgaria gaze naturale extrase din Romania imediat ce va fi posibil din punct de vedere tehnic”, a spus Georgi Gegov.

Acesta a adaugat ca Bulgaria va beneficia de prima sa sursa alternativa de aprovizionare cu gaze naturale dupa finalizarea interconectorului Ruse-Giurgiu.

Directorul general al companiei Bulgartransgas a adaugat ca, in acest an, a fost finalizat studiul de fezabilitate si au fost stabiliti principalii parametri ai interconectorului de gaze cu Turcia. Georgi Gegov a aratat ca exista un interes crescut pentru cresterea schimburilor virtuale de gaze naturale cu Grecia, adaugand ca un acord in acest sens a fost semnat saptamana trecuta cu Romania.

Termenul initial de finalizare a constructiei gazoductului Ruse-Giurgiu a fost iunie 2013, insa finalizarea a fost intarziata de problemele tehnice intampinate la constructia sectiunii subacvatice a gazoductului.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totala de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al Romaniei, iar 4,14 kilometri reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria catre Romania, iar capacitatea dinspre Romania spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.

Valoarea totala estimata a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeana. Finantarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridica la 14 milioane euro, iar compania romaneasca Transgaz participa cu 10 milioane de euro.

Comentarii
Adauga un comentariu