News Flash:

Romania si Bulgaria au ramas oile negre ale UE

12 Mai 2008
975 Vizualizari | 0 Comentarii
• Membrii Comisiei Europene si reprezentanti ai statelor membre sunt tot mai nemultumiti de faptul ca Romania si Bulgaria nu au facut progrese in combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate, se arata intr-un comentariu publicat ieri de Reuters, preluat de Mediafax • De aceea, Agentia Reuters adauga ca cele doua tari ar putea primi sanctiuni dure din partea Comisiei Europene

Comisia Europeana si membrii UE sunt tot mai nemultumiti de esecul Romaniei si Bulgariei de a rezolva problema coruptiei si de a implementa alte reforme, Sofia ajungand in centrul atentiei din cauza aparentei incapacitati de a combate eficient criminalitatea organizata, comenteaza Reuters. UE a dispus de o parghie eficienta fata de Bulgaria si Romania inaintea aderarii acestora la UE, cand putea ameninta cele doua tari cu amanarea aderarii si in acest fel a contribuit la aplicarea multor reforme politice si economice, comenteaza Reuters. Acum, cele doua state au devenit membri cu drepturi depline ai UE, care nu mai are decat posibilitati limitate de a determina aplicarea reformelor. Unele dintre masurile pe care le poate lua Uniunea in cazul in care Romania si Bulgaria nu isi respecta angajamentele sau provoaca alte probleme sunt prevazute de tratatele de aderare, altele pot fi aplicate oricarui stat membru.

Sanctiunile


Comisia Europeana poate amana, reduce sau recupera ajutoarele regionale in cazul in care se dovedeste ca administrarea acestora e afectata de coruptie. Aceasta este principala parghie, Romania trebuie sa primeasca, pana la sfarsitul anului 2013, fonduri europene in valoare de 32 de miliarde de Euro, iar Bulgaria, 11 miliarde de Euro. In cazul in care Comisia ajunge la concluzia ca ajutoarele pentru agricultura sunt alocate necorespunzator, poate suspenda platile in baza unei analize de la caz la caz. O alta parghie coercitiva se refera la aplicarea unor sanctiuni in domeniul justitiei si afacerilor interne. Astfel, Reuters precizeaza ca statele membre UE pot refuza recunoasterea automata si aplicarea anumitor sentinte civile si penale, ca si mandatele de arestare emise fie in Romania, fie in Bulgaria daca cele doua tari nu indeplinesc anumite obiective in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate. Printre domeniile vizate se numara procedurile de insolventa, problemele familiale, responsabilitatea parentala, solicitarile necontestate sau mandatele europene de arestare. Comisia urmeaza sa formuleze, la jumatatea anului, recomandari privind eventuala aplicare a unor astfel de sanctiuni.

Un alt domeniu vizat de eventuale sanctiuni se refera la securitatea alimentara. Comisia poate ca, in primii trei ani de la aderare, sa blocheze exporturile de produse romanesti si bulgaresti catre restul UE, in cazul in care cele doua tari nu respecta reglementarile europene in domeniul veterinar, al igienei agricole sau al securitatii alimentare. Comisia poate elabora liste cu firmele de prelucrare a alimentelor care nu pot exporta produse in restul Uniunii. De asemenea, Agentia Reuters precizeaza ca s-ar putea lua unele masuri de limitare a libertatii de circulatie pentru cetatenii din Romania si Bulgaria. Comisia poate ca, pe baza unei analize de la caz la caz, sa limiteze aplicarea politicilor privind piata interna europeana sau cele transfrontaliere intr-un anumit sector, daca Romania si Bulgaria nu aplica reglementari europene relevante. Printre domeniile vizate de tratatele incheiate de UE cu cele doua tari se mai numara si patru reglementari privind libertatea de circulatie, pentru persoane, bunuri, servicii si capital, precum si politici comune in sectoarele concurentei, energiei, transporturilor si telecomunicatiilor. Este putin probabil ca aceasta clauza sa fie activata, deoarece cele doua tari sunt bine integrate, din punct de vedere economic, in UE, mai comenteaza Reuters. In cazuri extreme, UE poate suspenda unele drepturi ale unui stat membru, cum este dreptul de vot in organele de luare a deciziilor, daca acel stat "incalca grav si in mod repetat" reglementarile UE privind libertatile, principiile democratice, drepturile omului si statul de drept, se mai arata in comentariul publicat de Reuters.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sanctiunile
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1329 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014218 (s)