Stiri Turism

Romania si Bulgaria vor construi doua poduri noi peste Dunare

Publicat: 29 oct. 2014
Guvernul Romaniei si cel al Bulgariei au semnat un memorandum prin care anunta ca vor incepe constructia a doua noi poduri peste Dunare.
Primul dintre cele doua noi poduri va lega localitatile Turnu Magurele de Nikopole si ulterior va fi construit si podul de la CalarasiSilistra, termenul avansat pentru inaugurarea primei constructii fiind 2 ani.
Constructia celui de-al treilea pod peste Dunare va costa 200-270 de milioane de euro, potrivit studiilor de fezabilitate efectuate, iar amplasarea acestuia urmeaza sa fie stabilita in urmatoarele doua luni, fiind analizate patru variante, relata, in vara acestui an, presa bulgara.
In a doua faza a studiilor de fezabilitate urmeaza sa fie discutate posibilitatea constructiei unei linii de cale ferata, precum si pretul tinta al proiectului de constructie a podului, a aratat Gagov.
 Bulgaria si Romania si-au exprimat disponibilitatea de a construi cat mai multe poduri pentru a lega regiunile sarace de pe cele doua maluri ale Dunarii, pentru atragerea investitiilor, cresterea traficului si sustinerea afacerilor locale, potrivit oficialului bulgar.
El a spus ca Transproiect 2001, compania romaneasca angajata sa realizeze studiile de fezabilitate pentru viitorul pod, a redactat cate trei optiuni de poduri pentru fiecare pereche de orase, cu exceptia Silistra-Calarasi, pentru care sunt doua optiuni.
Consultantul a mai sugerat doua optiuni pentru constructia unui tunel pe sub Dunare, la Nikopol-Turnu Magurele si Oriahovo-Bechet. Totusi, constructia unui tunel este considerata prea costisitoare, intrucat ar mari pretul tinta al proiectului cu 70 de milioane de euro.
Gagov a notat ca pentru constructia celui de-al treilea pod peste Dunare se va solicita co-finantare din partea Uniunii Europene, dupa stabilirea amplasamentului.
Potrivit unor informatii neoficiale, podul Ruse-Giurgiu este traversat zilnic de 1.000 de TIR-uri, iar podul Vidin-Calafat de circa 500 de TIR-uri.
Continuarea dezvoltarii proiectelor comune de infrastructura transfrontaliera reprezinta un pas important pentru dezvoltarea sudului Romaniei si a nordului Bulgariei, dar si un exemplu de cooperare intre cele doua tari membre UE si partenere NATO, a declarat premierul Victor Ponta, marti, la Palatul Victoria, la finalul ceremoniei de semnare a unui memorandum romano-bulgar privind constructia a doua noi poduri peste Dunare.
Documentul a fost semnat din partea romana de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii, iar din partea bulgara, de ministrul Transporturilor, Nikolina Angelkova.

Vezi si Cele mai celebre poduri din lume – FOTO 

‘Stiu ca ati lucrat foarte mult pentru aceste doua proiecte si in general pentru dezvoltarea relatiilor transfrontaliere intre Bulgaria si Romania. Sudul Romaniei si nordul Bulgariei au foarte mare nevoie de lucrari de infrastructura si acestea pot fi finalizate prin accesarea fondurilor europene si a resurselor nationale, dar mai ales prin cooperarea intre cele doua tari. Romania si Bulgaria au intrat impreuna in Uniunea Europeana, sunt partenere in NATO si suntem vecini care avem numai lucruri in comun si proiecte comune. Cel mai important acum este sa dezvoltam aceste proiecte transfrontaliere si acordul semnat astazi este unul dintre cele mai importante in acest sens’, a declarat premierul la finalul ceremoniei de semnare a Memorandumului de intelegere intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Bulgaria in vederea implementarii studiilor de fezabilitate privind constructia de noi poduri peste fluviul Dunarea.
Victor Ponta le-a urat succes celor doi ministri in implementarea proiectelor, mentionand si constructiile celorlalte poduri peste Dunare, potrivit agerpres.ro.
‘In istorie doar doua evenimente de asemenea anvergura, inaugurarea celor doua poduri, au avut loc. In 1954, podul de la Giurgiu-Ruse si in 2013 am avut onoarea sa inaugurez alaturi de primul-ministru al Bulgariei podul de la Calafat-Vidin. Spuneam atunci ca in urma cu 2.000 de ani Apolodor din Damasc a facut un pod peste Dunare intr-un an. Noi am avut nevoie de 13 ani pentru cel de la Calafat-Vidin. (…) Doamna ministru si domnul ministru sunt optimisti si spun doi ani de zile, eu zic in trei ani de zile (…) sa inauguram podul. Si ii rog pe cei doi ministri sa ne invite si pe noi la inaugurare’, a mai declarat premierul.
Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii, a declarat la randul sau ca memorandumul cu partea bulgara reprezinta un document important pentru relatia intre cele doua state, pentru sudul Romaniei si nordul Bulgariei.
‘Un document prin care cele doua tari se angajeaza sa inceapa constructia a doua noi poduri peste Dunare. Primul, la Turnu Magurele – Nikopole iar, ulterior, la Calarasi – Silistra. Impreuna cu doamna ministru, timp de doi ani de zile am avut mai multe intalniri pentru a stabili care sunt proiectele de colaborare pe infrastructura comuna pe Dunare si in zona aferenta Dunarii. Am hotarat acum un an sa comandam un studiu de fezabilitate care sa ne spuna care sunt cele mai bune amplasamente pentru realizarea acestor poduri iar in urma studiilor realizate s-a decis pentru aceste doua amplasamente, Turnu Magurele – Nikopole si Calarasi – Silistra. Cele doua Guverne au aprobat saptamana trecuta cate un memorandum pentru a sta la baza semnarii acestui document iar saptamana viitoare vom desemna cele doua parti, membri, pentru fi constituit un grup de lucru care va intocmi detaliile tehnice, economice si sursele de finantare’, a precizat Dragnea.

Vezi si Te-ai incumeta sa trece pe ele? Cele mai infricosatoare poduri din lume – FOTO 

Ministrul bulgar al Transporturilor a afirmat ca in paralel cu lucrul de doi ani la acest proiect comun, se fac pasi concreti spre realizarea unui proiect si mai important, acela al cooperarii de durata intre Bulgaria si Romania.
‘Astazi, prin semnarea acestui memorandum, punem bazele nu numai ale construirii acestor doua poduri, dar si ale unei cooperari intre ambele tari de lunga durata’, a declarat Nikolina Angelkova.


loading...

Adauga un comentariu