Secretele istoriei

Romania, un proiect masonic

Publicat: 07 mai 2014
3
Dosarele de urmarire penala din cadrul „procesului francmasonilor„, din 1953, planurile de masuri de identificare a acestora, de „cunoastere si contracarare a actiunilor ostile tarii noastre preconizate de francmasonerie” sunt numai o parte din documentele din arhivele CNSAS care vor fi prezentate in premiera in expozitia de la Cluj.
„Este un fapt inedit, este pentru prima data cand aceste documente vor fi expuse publicului”, a explicat Cristina Anisescu, consilier superior in cadrul CNSAS. Dupa circa cinci ani de studiere a acestor arhive, Anisescu a realizat o analiza asupra modalitatilor prin care Securitatea se infiltra in aceste cazuri, dar si asupra stereotipiilor de limbaj din discursul politiei politice.

Vezi si Mari scriitori romani care au fost MASONI

„La un moment dat se simte o fierbere interna privind functionarea „secreta”, „subversiva” a organizatiei, menita sa „destabilizeze puterea politica”, prin prisma unui spirit al concurentei”, explica oficialul CNSAS, potrivit stirile.rol.ro.

Vezi si Masoneria in Romania: Marea Loja Nationala Unita din Romania

„Este un patrimoniu in continuare necunoscut si o parte a istoriei ramane necunoscuta. Aceasta s-a intamplat pe de o parte pentru ca in timpul regimului comunist nu era posibil sa se vorbeasca despre masonerie, iar bunurile erau ascunse prin muzee, iar pe de alta parte, lipsa de cultura a unor muzeografi a facut ca acestea sa nu fie identificate si implicit puse in valoare”, a comentat Virgil Nitulescu.
Potrivit specialistului, in secolele XVIII si XIX, masoneria a avut un rol extrem de important in cristalizarea constiintei nationale si formarea statului national roman. 
„Aceasta s-a intamplat nu atat datorita faptului ca politicieni de frunte erau masoni, ci pentru ca ei au obtinut sprijinul unor mari puteri europene, sprijin conditionat de aceasta apartenenta”, argumenteza Nitulescu. Pe langa fratii Bratianu sau Nicolae Balcescu, secretarul de stat din cadrul MCC a subliniat „cazul concludent” al lui Horea, cel care, mason fiind, a incercat sa obtina satisfacerea revendicarilor taranilor sai prin sprijinul organizatiei.
Adauga un comentariu