National

Romania, un urias laborator de testare. Primele rezultate

Publicat: 24 aug. 2016
1

Romania este, cel putin din 2012, de la referendumul de demitere a lui Traian Basescu, un urias laborator de testare a noi si noi idei venite de aiurea. In 2012, s-a experimentat, pentru prima data intr-o tara democratica, membra UE si NATO, modalitatea prin care vointa unui intreg popor poate fi rasturnata de cateva organe ale statului, sustinute de un simplu emisar din partea Statelor Unite.

Acum, experimentul luptei anticoruptie. Tara noastra este singura care-l aplica, toate celelalte state est-europene – Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria – refuzandu-l categoric. Probabil ca, daca va fi un succes, experimentul va deveni norma pentru estul, inca nedezvoltat, al Uniunii Europene. Daca nu, Romania va trage singura toate ponoasele.

Un alt experiment este schimbarea partidelor politice cu ajutorul Justitiei. Odata cu acesta a venit si guvernul tehnocrat. Daca s-a dovedit ca intr-o tara membra a Clubului Occidental vointa poporului poate fi ignorata – Marea Britanie, de exemplu, nu va aplica rezultatul acestui experiment in cazul Brexit, preferand sa faca ceea ce a hotarat poporul – Romania este din nou fanion pentru guvernul neizvorat din vot.

Astfel ca si alte noi democratii ar putea, la un moment dat, sa aiba nevoie de un respiro pentru partidele politice. Cel putin rezultatele acestui din urma experiment pot fi deja facute cunoscute, atat publicului larg, cat si laboratoarelor care l-au preparat. Rezultatele guvernarii sunt publice.

Adica un dezastru pentru Romania, pe toata linia, presa notand nu numai insuccesele, ci si bombele cu ceas pe care le lasa in urma acest guvern. Tulburator este insa ca publicul larg din Romania a sesizat si el acest lucru: in sondajul intern PNL, ministrii cabinetului Ciolos nu depasesc, in cea mai mare parte, 2% la incredere si apreciere. Probabil ca, unul dintre factorii determinanti din cauza carora, conform Eurobarometru, increderea in Justitie s-a prabusit de la 48 la 35% intr-un an de zile – cea mai mare scadere a unei institutii in toata Europa! – sunt iesirile lamentabile, uneori revoltatoare, ale tehnocratei Raluca Pruna. Declaratia conform careia drepturile omului sunt un lux teoretic s-a lipit de urechile publicului mai mult decat si-a imaginat vreodata cineva.

Dupa experimentul tehnocrat, probabil ca nicio alta tara europeana nu va mai dori sa treaca prin asa ceva.

Ingrijoratoare sunt alte posibile experimente care ar putea fi facute in laboratorul de incercare Romania. Problema este ca nimeni nu vrea sa testeze cu cat ar creste PIB-ul, daca vreo entitate internationala – Romania singura nu e in stare – va construi o autostrada peste munti, legand astfel Muntenia, Ardealul si Moldova. Nimeni nu vrea sa experimenteze cum ar fi sa transformi portul Constanta in cel mai mare port din estul si sudul Europei. Si nici sa transformi Dunarea in cea mai importanta autostrada de marfuri a Uniunii Europene.

Sper doar sa nu-i treaca prin cap cuiva alte tipuri de experiment. De exemplu, cat timp rezista o tara din Est in fata unei invazii rusesti. Sau cum reactioneaza o natiune, in urma unui lung sir de atacuri teroriste. De altfel, nu cred ca ne va intreba cineva ceva. Se pare ca suntem doar niste cobai intr-un laborator. In cazul guvernului tehnocrat, nimeni nu ne-a intrebat daca il vrem. Doar un sondaj de opinie s-a interesat ce credem despre cei parasutati din neant deasupra noastra.
Articol preluat de pe dcnews.ro

Adauga un comentariu