National

Romania va avea un buget realist

Publicat: 02 apr. 2001

Dupa parerea deputatului pedeserist Cristian Sandache, actualul proiect de lege a bugetului reprezinta o radiografie a unei stari de lucruri data, nu foarte buna. Cu toate acestea, desi va fi vorba intr-adevar de un buget de austeritate, latura social-democrata a politicii financiare a Cabinetului Adrian Nastase este foarte vizibila, de vreme ce protectia sociala ocupa un loc foarte important.
„Nici macar adversarii nostri politici, specialistii lor in economie, nu vor putea nega ca bugetul pe anul 2001 si estimarile Guvernului nu sunt realiste”, a spus Sandache, aratand ca bugetul prevede o crestere economica de 4%, un deficit bugetar de 3,7%, precum si o mai mare importanta acordata IMM-urilor.
Pedeseristul a apreciat filosofia bugetului ca fiind de un „optimism prudent”.
Referindu-se la bugetul local, Cristian Sandache a afirmat ca, desi fondurile primite de judetul nostru (sume care plaseaza Iasul pe locul doi, dupa Bucuresti), nu sunt „ultramultumitoare”, ele pot totusi sa conduca la realizarea unei serii de obiective importante. Printre ele: refacerea DJ 24, reabilitarea Vamii Iasi, desecarea unor terenuri din zona Gorban, finalizarea (in 36 de luni) a tronsonului de cale ferata Hirlau-Flamanzi, construirea unui camin studentesc cu 370 de locuri, finalizarea lucrarilor la Spitalul de Urgenta etc.

Masuri a la Urmuz

Un alt punct abordat de parlamentarul PDSR a fost cel despre persoanele cu handicap din Romania in general si din Iasi in special, problema care, in ultimii ani, a fost tot mai neglijata de catre factorii de decizie.
In acest sens, Sandache a criticat initiativele fostei puteri care au venit impotriva intereselor acestui grup de oameni. De pilda, vechii guvernanti n-au mai recunoscut calitatea (si nici drepturile aferente) de interpret al alfabetului surdomutilor, desi prezenta acestui „translator” este indispensabila. Masura, apreciata de Cristian Sandache in maniera lui Urmuz, a fost posibila din cauza obtuzitatii responsabililor din domeniu care au pus semnul egalitatii intre un traducator din limbi straine si respectivul interpret.
La fel, desi legea stipuleaza ca 25% din fondurile de locuinte vor reveni persoanelor cu handicap, in ultimii zece ani nu s-a respectat in nici un fel aceasta prevedere, agravand si mai mult situatia sociala a oamenilor cu handicap.
Tot anormala a fost considerata si situatia Cabinetului (Comisiei) de expertiza, care functioneaza intr-o zona insalubra, si anume in subsolul Policlinicii nr.1. Aici – a spus deputatul de Iasi – vin zilnic zeci de pacienti, care se inghesuie intr-un spatiu minuscul. Sandache a declarat ca a luat legatura cu medicul Mihai Frasin, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi (DSP), care a promis ca va interveni pentru a remedia problema, dar nici solutia propusa nu fost pe masura asteptarilor.
„Aceste lucruri incep sa dea de gandit”, a precizat parlamentarul Partidului Democratiei Sociale din Romania.
Catalin ONOFREIloading...

Adauga un comentariu