National

Romania va importa gaze naturale in perioada verii pentru a evita facturi mari la iarna

Publicat: 27 mai 2013

Romania va importa mai multe gaze naturale in aceasta vara pentru ca facturile din iarna sa nu atinga sume record, dat fiind ca gazele rusesti sunt mai scumpe.

Operatorul sistemului national de transport al gazelor, Transgaz Medias (TGN), propune Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE) ca in luna iunie importurile de gaze sa reprezinte doar 0,5% din consum.

ANRE solicita insa companiilor care importa (Romgaz, GDF Suez Energy Romania, E. ON) sa cumpere in perioda verii de piata externa 22% din cantitatile necesare, pentru ca in prezent gazele din import costa mai putin decat in lunile de iarna.

„Estimarea Transgaz este plauzibila, insa noi solicitam sa se importe in proportie de 22%, pentru ca acum este mai ieftin. La fel am facut si in 2012. Pentru toata vara solicitam ca importurile sa acopere 20% din consum, pentru a nu avea preturi prea mari la iarna”, a declarat presedintele ANRE, Niculae Havrilet, pentru Mediafax.

Acesta a explicat ca 1.000 metri cubi costa in aceasta luna 400 dolari, comparativ cu 550 de dolari pe perioada iernii care a trecut.loading...

Adauga un comentariu