National

România va livra gaze naturale în Republica Moldova, susține Marcel Ciolacu

Publicat: 28 apr. 2022
Romania poate livra gaze naturale in Republica Moldova - imagine cu o conducta ce transporta gaze
Marcel Ciolacu dă asigurări că România va livra gaze naturale către Republica Moldova în caz că Rusia va sista transporturile

România poate livra gaze naturale către Republica Moldova dacă Rusia sistează exportul, dă asigurări Marcel Ciolacu. Liderul social democrat a arătat faptul că a purtat discuții despre Republica Moldova cu Volodimir Zelenski.

Vă aducem aminte faptul că declarațiile vin în contextul în care Polonia și Bulgaria au rămas fără gaze naturale din Rusia după ce Gazprom a anunțat că cele două țări refuză să plătească în ruble. Au fost acuzații de ambele tabere. Bulgarii au afirmat faptul că Gazprom a încălcat contractele aflate în vigoare, în timp ce rușii i-au acuzat de fapte ilegale.

România livrează gaze naturale în Republica Moldova

Într-o intervenție în spaţiul public, Marcel Ciolacu a precizat faptul că Republica Moldova poate primi gaze naturale din România. Datoria României față de Moldova este una mare din punct de vedere moral. Liderul PSD a mai precizat faptul că a vorbit cu președintele Ucrainei despre faptul că țara va susţine aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și a Georgiei:

„Noi avem o obligație majoră față de Republică Moldova. A existat o discuție aplicată cu președintele Ucrainei, poate cum putem împreună să asigurăm necesarul de gaze pentru Republica Moldova”, a explicat Marcel Ciolacu.

În plus, România va continua să susțină aderarea la UE a Republicii Moldova. Și premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre discuțiile pe care le-a purtat cu Volodimir Zelenski. Premierul a subliniat necesitatea susţinerii pentru aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și a Georgiei. În trecut, un oficial de rang înalt din Ucraina a făcut declarații controversate la adresa Republicii Moldova. Acesta a afirmat faptul că autoritățile de la Chișinău sunt un vagon care s-a atașat la locomotiva ce este reprezentată de Ucraina. Concret, aceștia au transmis că nu sunt de acord cu demersurile făcute de Republica Moldova și Georgia și că interesele Ucrainei trebuie să primeze.

România este independentă de gazele naturale din Rusia

Rusia a decis să sisteze livrarea de gaze naturale către două țări din Uniunea Europeană. Decizia este cu greu înţeleasă de cele două țări care au lansat acuzaţii de şantaj şi de încălcare a contractului dintre stat şi Gazprom. Totuşi, într-o conferinţă de presă susţinută în cursul serii de miercuri, Nicolae Ciucă a precizat faptul că România este independentă de gazele naturale din Rusia:

„În acest moment, România nu este afectată de această decizie a Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei şi Bulgariei. În acest moment noi extragem mai mult gaz decât consumăm”, a afirmat miercuri seară, la TVR 1, premierul Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Premierul a mai precizat că pe lângă cantitățile duble extrase pe timpul verii, situația se va regla după ce legea offshore va fi adoptată. Primele gaze naturale din Marea Neagră vor ajunge în depozitele românești încă din luna iunie a 2022.  Este bine de menționat că situația pe timpul verii este liniștitoare, dar că pe timp de iarnă suntem încă dependenți de Rusia, iar acest lucru poate reprezenta o armă de șantaj. Așadar, vom vedea dacă România va livra gaze naturale către Republica Moldova și dacă va face față necesităților interne.
Adauga un comentariu