Sport

Romania va organiza, in premiera, o grupa a CE de baschet masculin din 2017, la Cluj

Publicat: 13 dec. 2015

Forul european de baschet a anuntat, sâmbata, la Munchen, gazdele Campionatului European masculin din 2017, România, care a candidat în premiera, primind dreptul de organizare a unei grupe în Sala Polivalenta din Cluj-Napoca. Fostul jucator în NBA Ghita Muresan a declarat sâmbata, pentru MEDIAFAX, dupa ce România a primit, în premiera, dreptul de organizare a unei grupe a CE masculin din 2017, ca va fi „cel mai mare eveniment baschetbalistic petrecut vreodata în tara noastra” si este o onoare.

„Pentru România este o onoare si va fi cel mai mare eveniment baschetbalistic care s-a petrecut vreodata în tara noastra. Va schimba viitorul baschetului românesc, dar si inspiratia jucatorilor, a copiilor care iubesc acest sport. Baschetul e unul dintre cele mai iubite sporturi din România. M-am bucurat enorm sa fiu aici, parte din delegatia României la Munchen, si multumesc presedintelui federatiei, Horia Paun, ca m-a invitat. Este prima data când particip la un astfel de mare eveniment si ma bucur ca am putut sustine candidatura tarii mele, pentru ca este o sansa foarte mare pentru România. De asemenea, pentru Cluj-Napoca este o mare onoare, orasul va fi pus pe harta baschetbalistica de înalt nivel a lumii”, a declarat, sâmbata, pentru MEDIAFAX, Ghita Muresan.La rândul sau, vicepresedintele echipei Universitatea Banca Transilvania Cluj, Mircea Cristescu, a precizat, pentru MEDIAFAX, ca marile valori din baschetul european vor fi prezente la Cluj-Napoca si sunt asteptati toti iubitorii acestui sport la Sala Polivalenta.

„România a fost anuntata ultima si au fost ceva emotii în delegatie, pentru ca au fost cinci candidaturi si mai ramasesem noi si Polonia. Era impresia ca Israel nu va fi aleasa din cauza masurilor de securitate necesare, dar e bine când se termina totul cu bine. Pentru Cluj-Napoca înseamna o mare oportunitate de a arata ca se poate ridica la nivelul unui astfel de eveniment. Mari valori ale baschetului european vor veni în sala din Cluj, iar copiii academiei noastre, dar si toti copiii din tara si iubitorii acestui sport vor avea ocazia sa-i vada si sa înteleaga ce înseamna baschetul de mare nivel. Asteptam toti fanii baschetului din tara, si nu numai, sa vina la Cluj, sa se bucure de acest minunat sport”, a spus Mircea Cristescu.

Si presedintele FR Baschet, Horia Paun, considera ca este o mare onoare faptul ca România a fost aleasa pentru a gazdui o grupa a CE masculin din 2017. „E o mare onoare, un mare câstig pentru România. Suntem cu totii fericiti, aici la Munchen, si promitem de pe acum ca ne vom ridica la standardele FIBA Europe. Tragerea la sorti a grupelor va avea loc în luna ianurie, iar atunci vom putea alege grupa, România fiind calificata direct la turneul final în calitate de natiune organizatoare”, a declarat Horia Paun, pentru MEDIAFAX.

Forul european de baschet a anuntat, sâmbata, la Munchen, gazdele Campionatului European masculin din 2017, România, care a candidat în premiera, primind dreptul de organizare a unei grupe în Sala Polivalenta din Cluj-Napoca.

Potrivit anuntului FIBA Europe de sâmbata, Finlanda, Israel, România si Turcia vor gazdui câte o grupa a CE din 2017, iar faza finala a competitiei va avea loc tot în Turcia, la Istanbul. La ceremonia de la Munchen, România a fost reprezentata de presedintele FR Baschet, Horia Paun, expertul în relatii internationale al forului, Adrian Voinescu, secretarul de stat Carmen Tocala, fostul jucator în NBA, dar si al Universitatii Cluj, Ghita Muresan, precum si vicepresedintele U BT Cluj, Mircea Cristescu, si primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Federatia Româna de Baschet a depus, în luna octombrie, dosarul de candidatura a României pentru organizarea, în premiera, a unei grupe din cadrul Campionatului European masculin din 2017.
Conform procedurilor, o inspectie a FIBA Europe a avut loc ulterior, în 21 noiembrie, când la Cluj-Napoca s-a disputat partida feminina dintre România si Bosnia, din preliminariile CE din 2017, la meci asistând peste 5.000 de suporteri.

Sala din Cluj-Napoca, de 7.200 de locuri, ar urma sa-si mareasca, cel mai probabil prin atasarea de tribune mobile, capacitatea pâna la 10.000 de locuri, aceasta fiind o conditie obligatorie pentru organizarea unor partide din cadrul Eurobasket.

Pentru organizarea CE din 2017 si-au depus candidaturile România, Polonia, Israel, Finlanda si Turcia. Editia din 2015 a Campionatului European s-a desfasurat în Franta, Germania, Letonia si Croatia, iar faza finala a competitiei în Franta. În 2015, titlul european a fost cucerit de Spania, în urma finalei cu Lituania, de la Lille.loading...

Adauga un comentariu