Magazin

Romania va produce mai multe masini decat Italia

Publicat: 18 iun. 2013
1

Numarul de masini care vor fi produse anul acesta în România ar putea ajunge la 450.000 de unitati. În contextul în care Italia se afla într-o perioada de declin, tara noastra ar putea depasi usor productia peninsulara de automobile în 2013. La sfârsitul saptamânii trecute, aflam ca Franta este pe punctul de a pierde locul doi în topul tarilor europene cu cea mai mare productie auto. Marea Britanie este tara care îi va lua locul. Rocada între primele locuri, care nu afecteaza în niciun fel liderul absolut, Germania, s-ar putea repeta si spre sfârsitul clasamentului, acolo unde România ar putea fura locul noua de la Italia. Potrivit unor estimari facute de Ziarul Financiar, Dacia si Ford vor ajuta productia auto locala. Daca anul trecut, România a dat nastere unui total de 326.500 de masini, cu un Ford care si-a început timid activitatea la Craiova abia în a doua jumatate a lui 2012, anul acesta premizele sunt pozitive.

Potrivit unor estimari, Dacia si Ford vor putea asambla împreuna aproximativ 450.000 de masini, cu mult peste ce a produs Italia anul trecut: 396.000 de unitati. Daca privim cu atentie evolutia pietei peninsulare, vedem ca rezultatul înregistrat în 2012 este cu 15% mai slab decât cel din 2011. Analistii estimeaza o continuare a declinului si anul acesta, dupa ce în primul trimestru, industria auto italiana s-a contractat cu opt procente. Estimarile anunta o productie auto de 360.000 de exemplare în 2013 pentru peninsulari.

Daca ne raportam doar la primul trimestru, vedem ca uzinele italiene au produs 101.500 de masini, sensibil mai putine decât ce a luat nastere în România în primul trimestru al anului: 107.700 de exemplare. Evolutia ascendenta a industriei locale poate fi pusa pe seama reînnoirii gamei Dacia si pe cresterea productiei Ford la Craiova, acolo unde se naste B-Max. Evolutia buna a continuat si luna trecuta, când s-au înregistrat 39.400 de masini produse, cea mai mare valoare consemnata pâna acum în România.

Adauga un comentariu