Actualitate

Românii care au avut reacțiile adverse grave la vaccinul anti-COVID-19 vor primi compensații? Ce spune Valeriu Gheorghiță

Publicat: 23 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit marți, 23 februarie, despre situația românilor care au avut reacțiile adverse grave la vaccinul anti-COVID-19.

Valeriu Gheorghiță a precizat că aceste persoane nu vor primi compensații, în condițiile în care acele persoane își revin.

Precizările coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a venit în condițiile în care o femeie din județul Olt a avut o reacție adversă de tip anafilactic după vaccinarea cu AstraZeneca, a cărei stări generale este foarte bună și urmează si fie externată.

„Nu cred că este cazul unui mecanism de compensație, atâta timp cât evoluția pacientei este foarte bună, cu recuperare completă. O reacție alergică majoră care apare după administrarea unui tratament, indiferent de tratament, se prezumă această relație de cauzalitate. Deci este mai mult decât evident că această reacție a survenit după administrarea acestui vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță : „Reacția anafilactică presupune preexistența unor anticorpi“

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19  a precizat că o reacție anafilactică poate fi declanșată și fără a fi asociată unui produs medicamentos, fiind o reacție greu de anticipat.

„Reacția anafilactică poate să fie declanșată de orice trigger, indiferent că este asociat unui produs medicamentos, sau de altă natură sau de orice alt factor care poată se declanșeze acest timp de reacție anafilactică. Reacția anafilactică presupune preexistența unor anticorpi care generează această dezordine imunologică și care instalează, până la urmă, manifestările alergice severe. Deci este o reacție greu de anticipat, mai ales la o persoană care nu are istoric de reacții alergice”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Femeia a fost dusă la spitalul din Slatina

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19 a spus că femeia din județul Olt care a avut o reacție adversă de tip anafilactic după vaccinarea cu AstraZeneca este în stare generală foarte bună și va fi externată.

„S-a intervenit rapid, în șapte minute pacienta era cu starea mult ameliorată. Femeia a fost dusă cu ajutorul echipajului medical de urgență, pentru monitorizare, în spitalul din Slatina, unde acum este în stare generală foarte bună. Urmează să fie externată. De menționat că nu se cunoștea cu reacții alergice în antecedente persoana respectivă“, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Peste 4.000 de reacții la vaccinurile anticoronavirus în România

Valeriu Gheorghiță a anunțat că în România au fost peste 4.000 de cazuri de reacții adverse la vaccinarea anti-COVID-19.

„De la începutul vaccinării, au fost înregistrate 4.184 de reacții adverse cu o rată de circa 3 cauzuri la o mie de doze administrate. Vâsta medie a fost de 41 de ani, cu extreme între 16 și 65 de ani. 1.263 de reacții au fost înregistrate ca reacții nesevere. O femeie a făcut reacție de șoc anafilactic după vaccinarea cu AstraZeneca. Din totatul reacțiilor adverse, peste 80 au fost la fața locului”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Câți pacienți dializați au fost vaccinați până acum

Coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că peste 6.300 de pacienți dializați din România au fost vaccinați cu prima doză, ceea ce reprezintă o rată de acoperire de 60%.

Datele au fost colectate de la operatori care dețin 78 de clinici de dializă, care au 11.100 pacienți.

„Dintre cele 11.100 de persoane, 6.341 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, ceea ce înseamnă 60% rată de acoperire. Și-au exprimat acordul pentru vaccinare 70% dintre pacienți”, a zis Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu