Calatorii

Romanii care si-au cumparat masini din Germania, Franta sau Anglia trebuie sa verifice acum. Politia atrage atentia: „Pericolul este mare”

Publicat: 23 ian. 2019

Tot mai multe masini second-hand care-ti fac cu ochiul ar putea sa fie furate, iar tu nu-ti dai seama nici macar dupa cativa ani. Ca sa te asiguri ca nu cumperi o masina furata, trebuie sa ai in vedere anumiti factori.

Anul trecut, politistii de frontiera au descoperit in jur de 250 de autoturisme furate la granitele Romaniei. Fata de 2017, a fost o crestere cu 70% si e o valoare alarmanta. Evident, pe langa autoturisme, au fost identificate si microbuze, motociclete, camioane si remorci.

In general, romanii sunt foarte atrasi de masinile second-hand din Occidentul si din centrul Europei, dar, in entuziasmul lor, scapa din vedere riscul de a fi fost furate si vandute apoi la un pret de nerefuzat.

In mod normal, automobilele ar trebui verificate in bazele de date, dar tot politistii au descoperit ca unele masini furate nu sunt inscrise in acele baze, iar cumparatorii n-au nicio modalitate legala si certa prin care sa afle daca au fost sau nu pacaliti.

Politia te indeamna sa nu ignori acest risc pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, o masina furata va fi identificata, iar tu, noul proprietar, vei fi pus pe drumuri sa dai declaratii la politie, masina va fi confiscata si pot aparea si alte complicatii.

“Am intalnit cazuri in care masina era deja inmatriculata in Romania si s-a descoperit ca este data in urmarire abia la urmatorul proprietar. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca ea poate sa fie declarata furata si dupa unu – doi ani.”, spune Mihai Cune, fondator al site-ului InspectorAuto.ro.

Cum verifici daca masina ta a fost furata

Verifica intotdeauna actele masinii second-hand pe care vrei sa o cumperi. Actele trebuie sa fie originale, nu copii;

Nu lua niciodata o masina la mana a doua daca are doar talonul si o singura cheie. Fii cat mai suspicios pentru ca e mai “sanatos” pentru tine;

Verifica, totusi, si pe internet, pe site-ul Registrului Auto Roman (RAR) daca masina pe care urmeaza sa o achizitionezi figureaza in baza de date a autoturismelor furate. Nu se stie niciodata, dar nu te baza doar pe asta, daca nu apare;

Nu achita automobilul respectiv pana ce proprietarul de la care cumperi nu iti da si certificatul de autenticitate emis de RAR. Daca nu, poti plati chiar tu costul acelui certificat, dar asigura-te ca masina merita investitia. Certificatul de autenticitate lipseste in majoritate tranzactiilor de acest fel, dar el iti demonstreaza ca seriile masinii corespund cu actele respective si ca nu a fost data la dezmembrari, refacuta si apoi vanduta tie;

Nu te grabi niciodata sa cumperi o masina second-hand care e prea ieftina, mai ales daca a fost adusa din strainatate si daca mai e si o marca sau un model de lux. Cele mai mari “tepe” aici se dau;loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit