Magazin

Romanii, cobai umani

Publicat: 11 oct. 2012
1
Din cauza bolii sau pur si simplu din cauza saraciei, mii de romani ajung in fiecare an sa fie si cobai pentru testarea unor medicamente.
Vorbim desigur despre pilule care nu au aparut inca pe piata si care ca orice alt tratament pot provoca reactii adverse grave.
 
Chiar si asa, oamenii risca din moment ce numarul studiilor anuale a crescut in ultimul deceniu de 5 ori.
Pe o mamica din Bucuresti suferinta indelungata a copilului a convins-o sa-si inscrie baiatul, de 5 ani la un studiu clinic pentru testarea unui medicament care nu exista inca pe piata. Se presupune ca acesta ar trebui sa-i creasca imunitatea. Diagnosticat inca de la varsta de 7 luni cu astm bronsic, cel mic a ajuns in faza in care antibioticele nu-si mai fac efectul.
„Au trecut si iata ca dupa 2 ani de zile suntem sanatosi. Mi-am dorit mult de tot sa scapam de branula si de spital si era singura sansa sa ii cresc imunitatea.”, spune Ruxandra Goga.
 
Dar mai presus de toate, in termenii contractului. Pentru ca niciun astfel de studiu nu poate demara fara un acord explicit din partea ambelor parti. Nu de alta, dar orice medicament in teste poate avea in egala masura si efecte nedorite si beneficii.
 
Spre exemplu, in ultimii 3 ani au fost raportate 330 de cazuri grave, in urma unor reactii adverse, fie ca vorbim de subiecti adulti sau de minori.
 
„Orice medicament are riscuri, cand citesti prospectul stiit foarte bine ca iti vine sa nu mai iei nimic, te faci bine instantaneu.”, spune doctorul Elena Dan, manager de clinica privata.
 
Cu toate astea, in fata medicilor investigatori ajung nu sute ci mii de pacienti romani. 90 la suta dintre ei sufera deja de boli grave si in alte conditii nu ar avea acces la medicamente scumpe. Vorbim insa si de sute de oameni sanatosi dar fara bani. Acestia au fost taxati nu o data de presa internationala, care ne-a numit cobaii perfecti.
 
„Termenul de cobai este extrem de jignitor pentru statul nostru in momentul asta pentru ca reglementarile in domeniu sunt acelasi ca in celelelate state europene.”, a declarat Anca Crupariu, purtator de cuvant Agentia Nationala a Medicamentului.
 
In Romania, anul trecut au fost incercate mai multe medicamente pentru cancer, afectiuni metabolice, ale sistemului nervos si ale sistemului cardiovascular.
 
Sursa: Pro TV
Adauga un comentariu