National

Romanii consuma de 3 ori mai multa sare, dar doar un sfert e naturala. Cum citim corect o eticheta

Publicat: 26 sept. 2013
1

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia lumii intregi sa reduca urgent consumul de sare. Pentru noi romanii, recomandarea este cu atat mai serioasa cu cat cifrele sunt ingrijoratoare.

Inghitim zilnic 12 grame de sare, de aproape 3 ori mai multa, decat cantitatea normala. Din aceasta cauza, 150 de mii de oameni mor in fiecare an, doborati de boli cardio-vasculare.

Sarea folosita de om in alimentatie a devenit in ultimele decenii o amenintare asupra sanatatii, mai ales ca inghitim foarte multa, fara sa stim.

25 % din sarea consumata zilnic vine din surse naturale spun specialistii. Asta pentru ca produsele proaspete, cum ar fi laptele, ouale sau carnea contin sodiu si in starea lor naturala.

Si mai grav e ca 75 la suta din cantitatea de sare pe o care o mancam zilnic nici nu o vedem. Specialistii in alimentatie o numesc ‘sarea ascunsa„, pentru ca este adaugata peste cea existenta natural.

Chiar si in carnea cruda se gasesc cantitati mari de clorura de sodiu. Cateva probe, analizate la un laborator din Bucuresti, arata ca intr-un kilogram de carne proaspata de curcan exista 5 grame de sare. Adica FIX cantitatea zilnica recomandata de organizatia mondiala a santatii. O cantitate uriasa, tinand cont ca aceasta carne nici macar nu este preparata.

Specialistii spun ca metoda este des folosita, pentru ca produsul sa traga mai mult la cantar si sa ii prelungeasca termenul de valabilitate. Noua insa ne afecteaza sanatatea.

Sarea abunda din pacate si in retetele alimentelor procesate pe care le cumparam din magazine.

„80 la suta din sarea pe care o mancam ne-o pune industria in farfurie”, spun specialistii.

Fie ca vorbim de paine, sunca, sosuri sau conserve, toate contin mai multa sare decit ar fi nevoie.

ULTIMA EVALUARE a continutului de sare facuta de specialistii Ministerului Sanatatii arata ca:
Nivelurile de clorura de sodiu au fost foarte variate si destul de mari in probe de ketchup, maioneza si alte sosuri . De la 0, 7 pana la 3,1 grame la 100 de grame de produs.

O prima solutie ca sa ne ferim de sare ar fi sa citim eticheta. Iata la ce trebuie sa fim atenti.

„- Cum citim echicheta?
– Vedem catitatea de sodiu Na si ne uitam si daca apar derivati de sodiu, in e-uri mai ales”, explica Serban Damian, nutritionist

Pe langa sarea in exces din produsele cumparate, unii mai adauga si ei, pe motiv ca n-ar avea gust.

Asa ajungem de la o doza recomandata de 5 grame la o medie de peste 12 grame de sare, iar in unele cazuri chiar la 20 de grame pe zi.

Sursa: protv.ro

Adauga un comentariu