National

Romanii cu credite ar putea scapa de datoria catre banca dupa executarea silita si vanzarea imobilului in garantie

Publicat: 17 feb. 2015
1

Proiectul de lege care le ofera protectie clientilor cu imprumuturi ipotecare a fost publicat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si are cateva articole foarte interesante. Poate cel mai important este cel care prevede ca, atunci cand banca vinde casa executata silit, datoria este stinsa complet. Iar acesta nu este singurul articol important din lege.

In cazul in care cursul valutar va creste cu peste 20%, bancile vor fi obligate sa taie rata cu cel putin 10%, fie prin reducerea dobanzii, fie prin reducerea comisioanelor. Daca proiectul de lege al Autoritatii pentru Protectia Consumatorului va fi adoptat, pretul locuintei care garanteaza un imprumut ipotecar nu va mai conta decat in momentul acordarii creditului. Daca banca il executa silit pe client si ii vinde locuinta, datoria este automat stinsa. Asta chiar daca locuinta s-a ieftinit intre timp si banca nu si-a recuperat toti banii. „Returnarea sau transferarea catre credit a garantiei sau a veniturilor obtinute din vanzarea garantiei este suficienta pentru rambursarea totala a creditului”, spune Alexandru Dunca, presedintele ANPC.

Aceasta prevedere i-ar putea ajuta indeosebi pe clientii cu imprumuturi in franci elvetieni, care pot scapa definitiv de datorie cedandu-si casa. Cel mai probabil, bancile vor contesta acest proiect al ANPC, in conditiile in care, inca din timpul dezbaterilor pentru legea insolventei, s-au opus ideii ca datoria sa fie stinsa complet dupa vanzarea locuintelor executate silit. Proiectul de lege prezentat de ANPC se bazeaza pe o directiva europeana si le ofera clientilor mai multe mecanisme de protectie in relatia cu bancile. De exemplu, bancile nu vor putea sa refuze conversia creditelor in valuta. „Consumatorul are dreptul de a converti contractul intr-o moneda alternativa. Moneda alternativa poate fi orice moneda din portofoliul bancii. Cursul de schimb la care se efectueaza conversia este rata de schimb stabilita de Banca Nationala a Romaniei aplicabila in ziua realizarii conversiei sau ratei de schimb stabilite in contract”, a mai spus Alexandru Dunca.

Potrivit proiectului, in cazul in care clientul intarzie cu plata ratelor, dobanda penalizatoare pe care o vor putea aplica bancile nu va mai putea depasi 5 procente din dobanda aplicata in contractul de credit. Iar atunci cand clientul isi pierde locul de munca sau salariul sau scade cu cel putin 15%, dobanda penalizatoare nu va trebui sa depaseasca doua procente peste dobanda din contract. Iar atunci cand clientul chiar nu mai are bani pentru achitarea ratelor, banca va fi obligata sa caute solutii. Va trebui sa ii propuna clientului un plan de reesalonare sau sa ii ofere posibilitatea refinantarii utilizand una din ofertele curente ale creditorului. Abia dupa ce a demonstrat ca a incercat toate solutiile posibile, banca poate trece la executarea silita.

Adauga un comentariu