National

Romanii cumpara disperati iod, de frica radiatiilor

Publicat: 21 mart. 2011
1

@ Românii cauta insistent iodura de potasiu, care le-ar asigura confort în cazul în care radiatiile din Japonia ar ajunge în tara @ Farmacistii fac comenzi numeroase in depozite, intuind o afacere profitabila @ Autoritatile încearca sa calmeze spiritele, sustinând ca nu sunt motive de îngrijorare

În ultima perioada, tot mai multi români au mers la farmacie, în speranta ca vor gasi pastilele de iodura de potasiu care i-ar proteja de efectul radiatiilor din Japonia, daca acestea ar ajunge în România. Farmacistii sunt, însa, în imposibilitatea de a satisface cererile, cel putin din punct de vedere economic. „Avem cereri, dar degeaba. Pentru noi ar fi fost bine sa putem lua aceste pastile, pentru ca ne-ar creste vânzarile, dar depozitele sunt goale. Nu ne-au trimis nimic. Exista iodura de potasiu numai la Cernavoda„, a declarat, pentru Mediafax, un farmacist.
O alta farmacie, un raspuns similar: „Nu vom avea pâna când nu va hotarî Guvernul. Degeaba facem comenzi. Depozitele sunt goale. Oamenii vin, întreaba si pleaca nemultumiti. De patru ani nu am mai primit aceste pastile. Nici nu le-am mai cerut.”
Desi autoritatile sustin în ultima perioada ca nu sunt motive de îngrijorare pentru sanatatea românilor în urma fenomenelor produse în Japonia, oamenii ar vrea sa-si faca o mica provizie, chiar daca nu stiu cum sa foloseasca aceste pastile si nici care sunt efectele adverse. Ministerul Sanatatii anunta saptamâna trecuta ca va analiza oportunitatea unui import de iodura de potasiu si ca acest produs poate fi gasit numai în zone de langa centrala de la Cernavoda si la prefectura din oras.
Ministerul Sanatatii a precizat ca România nu este afectata de cresteri ale radiatiilor cu provenienta din Japonia. Specialistii în sanatate publica arata ca administrarea preventiva a iodului non-radioactiv este recomandata medical numai în momentul constatarii expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv.

Adauga un comentariu