News Flash:

Romanii investesc mai mult in strainatate

17 Noiembrie 2010
634 Vizualizari | 0 Comentarii
Populatia si firmele si-au majorat investitiile directe si cele de portofoliu în strainatate în primele noua luni din acest an, în special participatiile la capital si portofoliile de actiuni, dar au retras din depozite si numerar, reiese din datele publicate de Banca Nationala a României (BNR). Depozitele si numerarul detinute de rezidenti în strainatate însumau în septembrie 3,2 miliarde euro, în scadere cu 14% fata de iunie si cu 12% comparativ cu finele anului trecut. Totodata, populatia si firmele aveau de recuperat din strainatate împrumuturi de 7,35 miliarde euro în luna septembrie, cu 4,45% mai putin decât în iunie, dar cu 18,4% peste valoarea de la finele anului trecut.
Investitiile de portofoliu realizate de populatie si firme în strainatate au avansat în primele noua luni cu 16%, la 1,38 miliarde euro, în conditiile în care valoarea portofoliilor de actiuni a urcat cu 34%, la 541,7 milioane euro.
Investitiile directe ale rezidentilor în strainatate includ participatiile la capital si alte capitaluri, în timp ce investitiile de portofoliu se refera la portofoliile de obligatiuni, actiuni si de instrumente ale pietei monetare (certificate de depozit, titluri de stat etc.).
Evolutia investitiilor directe si de portofoliu realizate de populatia si firmele din România difera semnificativ în trimestrul al treilea comparativ cu cea din primele noua luni. Astfel, investitiile directe în strainatate au scazut în septembrie cu 18% fata de iunie, pe fondul reducerii cu 21% a participatiilor la capital. Totodata, valoarea investitiilor de portofoliu s-a diminuat cu 3,4%, în contextul declinului de 27,3% înregistrat pe segmentul actiunilor, care a fost compensat partial de avansul portofoliului de obligatiuni, de 33,3%, la 792,9 milioane euro. Per total, activele României totalizau în septembrie 49,76 miliarde euro, cu 13,85% mai mari comparativ cu decembrie 2009, în conditiile în care includ, pe lânga investitiile directe, cele de portofoliu si alte investitii, si activele de rezerva ale BNR, în valoare de 35,78 miliarde euro.
Valoarea investitiilor realizate de straini în instrumente ale pietei monetare din România a atins în septembrie maximul record de 1,15 miliarde euro, nivel aproape dublu comparativ cu cel din decembrie 2009.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

investitiile portofoliu depozite numerar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3837 (s) | 24 queries | Mysql time :0.271719 (s)