Actualitate

Românii nu vor fi ocrotiți de scumpirea alimentelor, anunță Marcel Ciolacu

Publicat: 05 apr. 2022
romani care cumpara alimente dupa scumpire
Românii vor cumpăra alimente mai scumpe din cauza inflației, avertizează politicienii

În contextul în care social democrații pregătesc mai multe măsuri sociale, Marcel Ciolacu a anunțat că românii nu vor fi ocrotiţi în totalitate de scumpierea alimentelor, dar că fiecare măsură socială este necesară în contextul actual economic.

PSD a anunțat în cursul zilei de luni că Guvernul pregătește alocarea a unor vouchere în valoare de 50 de euro pentru românii cu venituri mici. Acest lucru este pregătit la pachet și cu plafonarea prețurilor la energie și la gaze naturale care au crescu considerabil în ultimele luni din cauza pandemiei dar și din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei.

Marcel Ciolacu recunoaște că românii nu vor fi ocrotiți de scumpierea alimentelor

Într-o intervenție publică, Marcel Ciolacu consideră că inflația este mult prea mare pentru ca românii să fie ocrotiți de scumpirea alimentelor sau a gazelor naturale și a energiei electrice. În declarația făcută recent, social democratul menţionează că, în pofida celor menţionat, măsurile sociale sunt bune pentru că orice ajutor este binevenit. Ca o soluţie la dezastrul din economie românească, Ciolacu propune ca Executivul să găsească surse de fonduri europene care incă nu s-au cheltuit și care pot fi accesate. Acesta a mai precizat că va discuta cu Comisie Europeană despre creșterea salariului minim:

„Trebuie venit cât mai repede cu aceste măsuri. Sperăm ca azi în coaliție să facem un pas cât mai mare. Am vorbit și astăzi cu premierul. Trebuie să găsim sursa de la fonduri europene, de unde nu s-a cheltuit. S-a discutat și cu Comisia Europeană, acum e un mecanism predictibil. E o discuție să avem o creștere a salariului minim. Venim cu acele vouchere de 50 de euro. Beneficiază cei cu venituri. Sunt convins că atunci când va ieși actul normativ va fi clar. Nimic nu este de ajuns niciodată. Important este să atenuăm efectele inflației”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ultima oară când a crescut salariul minim pe economie a fost de la 1 ianuarie. La acea dată, pe lângă salariul minim, au mai crescut şi pensiile dar şi alocaţiile copiilor.

Vouchere de 50 de euro pentru românii cu venituri mici

În altă ordine de idei este bine de menţionat faptul că liderul PSD a anunțat luni mai multe măsuri pentru românii care au venituri mici. Marcel Ciolacu a propus acordarea unor vouchere în valoarea de 50 de euro, odată la 2 luni pentru românii care au venituri mici.

Această măsură este una complementară cu cea de plafonare a preţurilor la gaze naturale și la energie electrică. Totuşi, de plafonare nu vor beneficia milioane de români pentru că Guvernul a stabilit un plafon maxim de consum pentru fiecare utilizator în parte. Noile prețuri la gaze naturale și la energie electrică:

Energie electrică
Populaţie:
– 0,68 lei/kwh, consum de maxim 100 KWh/lună
– 0,8 lei/kWh, consum cuprins între 100 KWh- 300 KWh/lună

Gaze naturale:
Populaţie:
– 0,31 lei/KWh, indiferent de consum

Așadar, faptul că Marcel Ciolacu vorbește despre măsuri sociale pare să nu ajute românii care nu vor fi ocrotiți de scumpirea alimentelor. În încheiere menționăm faptul că analiștii au prognozat scumpiri mari la alimente până în toamnă.
Adauga un comentariu