News Flash:

Romanii pot merge la munca in Elvetia

31 Mai 2008
2901 Vizualizari | 0 Comentarii
Matja A inkovec
• Protocolul care permite acest lucru a fost semnat martea trecuta de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca cu autoritatile elvetiene

Elvetia a acceptat deschiderea progresiva si controlata a pietei muncii pentru Romania si Bulgaria, protocolul de extindere asupra celor doua tari fiind semnat martea trecuta, la Bruxelles, informeaza Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca (ANOFM). Protocolul de extindere asupra Romaniei si Bulgariei a fost semnat de consilierul federal Eveline Widmer-Schlumpf si secretarul de stat sloven din partea presedintiei Consiliului UE, MatjaA A inkovec, cele doua parti exprimandu-si satisfactia ca au ajuns la un acord privind deschiderea progresiva si controlata a pietei muncii prin masurile tranzitorii aprobate.

Data de intrare in vigoare a protocolului nu a fost stabilita, insa deschiderea progresiva a pietei muncii pentru romani si bulgari se va intampla, cel mai probabil, in 2009. In protocolul referitor la acordul pentru libera circulatie a persoanelor, Elvetia si UE au convenit asupra unei masuri tranzitorii care prevede ca, sapte ani dupa intrarea in vigoare a protocolului, Elvetia poate mentine restrictii relative la accesul pe piata muncii (prioritatea la angajare a mainii de lucru autohtone, controlul conditiilor de munca si salariu, contingente progresive anuale). Astfel, potrivit ANOFM, numarul autorizatiilor de sejur de lunga durata (permis B, de 5 ani) eliberate resortisantilor din cele doua state va creste progresiv de la 362, in primul an, la 1.207 in al saptelea an. Numarul autorizatiilor de scurta durata (permis L, care se acorda de la 4 la 12 luni) va creste de la 3.620 la 11.664. Pe de alta parte, Elvetia are posibilitatea de a invoca o clauza de salvgardare specifica 10 ani dupa intrarea in vigoare a protocolului, permitandu-i sa reintroduca numarul maxim in caz de imigrare excesiva, fara a se teme sa fie supusa unor masuri din partea UE. Uniunea Europeana si statele membre au incheiat cu Elvetia, la 21 iunie 1999, Acordul privind libera circulatie a persoanelor, care a intrat in vigoare la 1 iunie 2002. Acest acord permite progresiv libera circulatie a persoanelor intre Elvetia si statele membre UE. Conform acordului, cetatenii Elvetiei si cei ai UE dobandesc dreptul de a-si alege liber locul de munca sau domiciliul pe teritoriul statelor contractante, daca au un contract de munca valabil, sau sa exercite o activitate independenta, iar in cazul in care nu desfasoara o activitate lucrativa, sa dispuna de mijloace financiare suficiente si de o asigurare de sanatate. Acordul reglementeaza de asemenea recunoasterea reciproca a diplomelor si coordonarea regimurilor nationale de securitate sociala. Elvetia si UE au negociat regimul tranzitoriu pentru romani si bulgari ca urmare a aderarii celor doua tari la UE, la 1 ianuarie 2007.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

elvetia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1512 (s) | 22 queries | Mysql time :0.023572 (s)