National

Romanii sunt someri: 63% nu au loc de munca – Sondaj

Publicat: 10 ian. 2012

Romanii nu au locuri de munca, conform unui sondaj IRES, care arata ca 63% dintre romani sunt someri.

Dintre cei care sunt angajati 43,3% sunt barbati si 31,1% sunt femei. In ceea ce priveste somerii, 55,8% sunt barbati si 68,7% sunt femei, arata sondajul IRES Proiectii sociale ale romanilor pentru 2012″.

Dintre cei care au un loc de munca, 85% au spus ca nu au de gand in 2012 sa il schimbe, in timp ce doar 15% au spus ca isi cauta altceva, se arata in sondajul remis Ziare.com.

56% dintre respondentii isi cauta un alt loc de munca in tara, in timp ce 44% vor sa plece in strainatate, aceasta tendinta fiind mai pregnanta in randul tinerilor cu varste intre 18-35 de ani, adica 51,6%.

Efectele crizei financiare, dar si ale celei a locurilor de munca se reflecta in sperantele pe care romanii le au vizavi de slujba lor. 41% dintre cei care au un loc de munca spera ca anul 2012 sa le aduca mai multi bani, iar 40% si-ar dori mai multa siguranta.

Sondajul mai releva ca masurile de reducere a salariilor, situatia somajului, precum si climatul economic general ii determina pe romani sa nu fie foarte pretentiosi in ceea ce priveste veniturile. 34% dintre acestia sunt de parere ca un venit de 1.000 de lei ar fi minimul pe care cineva ar trebui sa il obtina pentru a avea un trai decent si 41% cred ca pragul este de 2.000 de lei.

Pretentiile relativ scazute referitoare la veniturile necesare pentru o viata decenta sunt datorate, probabil, si situatiei cu care se identifica majoritatea persoanelor intervievate (43%), si anume ca banii de abia le ajung de la o luna la alta. Doar 9% dintre romani declara ca banii pe care ii au le permit sa traiasca bine, si alti 2% sunt de parere ca banii pe care ii au le permit sa aiba tot ce isi doresc.

24% sustin ca banii nu le ajung nici pentru strictul necesar.

In ce moneda au incredere romanii?

Leul este moneda in care romanii au cea mai mare incredere (49%), urmata de euro (33%) si, mai apoi, de dolar (12%).

Datele sondajului arata ca persoanele fara studii sau cu studii primare, respectiv cele cu studii medii declara in mai mare masura decat cele cu studii superioare ca leul este moneda in care au cea mai mare incredere, in timp ce intelectualii au incredere mai mare in dolar.

56% dintre respondenti sunt pesimisti cu privire la viitor si au spus ca in 2012 nu au de gand sa economiseasca nicio suma, in timp ce doar 9% vor sa faca economii de minim 500 de lei.

Ce investitii vor face romanii in 2012?

In ceea ce priveste investitiile, romanii au de gand sa dea bani pe haine si imbracaminte, evitand investitiile majore cum ar fi o casa, masina sau mobila.

93% nu au de gand sa isi cumpere o casa, 85% nu au de gand sa isi cumpere o masina, 80% nu au de gand sa isi cumpere mobila si 79% nu au de gand sa isi cumpere un televizor.

Probabil mai mult din necesitate, 60%, respectiv 64% dintre respondenti intentioneaza sa cumpere imbracaminte sau incaltaminte de sezon. Nici cartile nu se vor bucura in 2012 de prea multi cumparatori, intrucat 56% dintre romani nu intentioneaza sa faca astfel de achizitii.

Studiul „Proiectii sociale ale romanilor pentru anul 2012” a fost realizat in data de 13 decembrie 2011, pe un esantion de 1.435 de indivizi din toate regiunile tarii, de 18 ani si peste. Tipul esantionului este multi-stratificat, probabilistic, iar eroarea maxima tolerata este +/- 2,6%

Metoda de culegere a datelor a fost CATI, iar beneficiar a fost Asociata Romana pentru Evaluare si Strategie – ARES.loading...

Adauga un comentariu