News Flash:

Romanii, tot mai impovarati! Inca o taxa: cea pe autostrada

25 Octombrie 2010
931 Vizualizari | 0 Comentarii
Guvernul a început procedurile de introducere a unei taxe pentru circulatia pe autostrada, în paralel cu sistemul existent al rovinietei, cu argumentul ca sumele alocate de la buget si din veniturile CNADNR nu sunt suficiente pentru întretinerea autostrazilor care vor fi construite cu finantare UE.

Introducerea sistemului de taxare a accesului pe autostrazi este propusa într-un document discutat si aprobat, miercuri, de Guvern. România are în prezent 320 kilometri de autostrada, iar în perioada urmatoare, prin Programul Operational Sectorial Transport (POST), ar urma sa fie cofinantate din Fondul de coeziune alti 373 kilometri de autostrada, respectiv sectiunile Nadlac - Arad, Arad - Timisoara, Timisoara - Lugoj, Lugoj - Deva, Orastie - Sibiu, Cernavoda - Constanta si varianta de ocolire a municipiului Constanta. Sectiunile Cernavoda - Constanta, Arad - Timisoara si varianta de ocolire a municipiului Constanta se afla în faza de lucrari, iar pentru tronsoanele Nadlac - Arad, Orastie - Sibiu, Timisoara - Lugoj si Lugoj - Deva au fost finalizate studiile de fezabilitate si sunt în curs de finalizare documentatiile de licitatie, estimându-se ca în 2011 vor fi semnate contractele de lucrari.

"O conditie esentiala pentru finantarea proiectelor de autostrazi prin POST este asigurarea sumelor pentru operarea si întretinerea acestor autostrazi. Din analizele efectuate de catre Comisia Europeana a reiesit faptul ca fondurile pentru operarea si întretinerea autostrazilor nu pot fi asigurate de la bugetul de stat si nici din veniturile proprii ale Companiei Nationale de Autostrazi, iar Comisia Europeana a conditionat aprobarea proiectelor pentru constructia de autostrazi de luarea la nivel politic în România a unui angajament privind asigurarea sustenabilitatii constructiilor de autostrazi cofinantate de UE prin introducerea unui sistem de taxare a accesului la autostrazi, atunci când acestea vor fi date în folosinta", au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale, care citeaza din documentul aprobat de Guvern.
În prezent, pentru utilizarea infrastructurii rutiere se percept taxe / tarife care includ impozitul pe masina, taxa de import, rovinieta, acciza pe carburant, tariful de trecere la podurile dunarene, dar veniturile încasate din aceste surse si din amenzile pentru încalcarea normelor privind greutatile admise pe reteaua rutiera sunt utilizate numai partial pentru acoperirea cheltuielilor de întretinere si operare a retelei rutiere, în particular pentru autostrazi, au adaugat sursele.

"Ministerul Transporturilor considera necesara introducerea unui sistem de taxare a accesului la autostrazile din România în paralel cu sistemul existent al rovinietei. În scopul minimizarii efectelor asupra aplicatiilor la Comisia Europeana pentru finantarea din Fondul de coeziune, pentru autostrazile finantate prin intermediul POST se va urmari ca valoarea fondurilor obtinute sa nu produca venituri nete, deci sa acopere doar cheltuielile de operare si întretinere", se arata în documentul citat de Mediafax.

Sursa mai releva ca, prin facilitatea de finantare JASPERS lansata de Comisia Europeana (Joint Assistance to Support Projects in European Regions - Asistenta comuna pentru sustinerea proiectelor în regiunile europene), sustinuta din fonduri structurale si din Fondul de Coeziune al UE, va fi realizat, pâna la sfârsitul acestui an, un studiu de analiza privind sistemele de finantare, prin taxare directa si / sau vinieta, a autostrazilor din alte tari europene si posibilitatile de aplicare a acestui sistem în România, studiu care va asigura "substanta" deciziei finale a Ministerului Transporturilor si Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri privind sistemul de taxare optim. Documentul a fost avizat atât de Ministerul Transporturilor, cât si de Ministerul Finantelor.

Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu declara, în vara acestui an, ca utilizarea autostrazilor din România ar putea fi taxata, din vara anului viitor, cu 3 sau 4 euro pe suta de kilometri, bani care sa fie folositi pentru întretinerea autostrazilor. El sustinea ca întretinerea autostrazilor reprezinta o cerinta a Uniunii Europene, pentru întretinerea autostrazilor conform normelor comunitare, si ca UE aloca aproximativ doua miliarde de euro pâna în 2013 pentru portiuni de autostrada.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

taxare guvern rom nia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3827 (s) | 22 queries | Mysql time :0.263379 (s)