Secretele istoriei

Romanul care a devenit ministru in guvernul Imperiului Otoman

Publicat: 26 nov. 2013
Una dintre cele mai interesante figuri ale istoriei romanilor este cea a lui Nicolae Batzaria. Este vorba de unul dintre cei mai importanti lideri ai aromanilor, care a reusit sa devina senator al Imperiului Otoman si chiar ministru al Lucrarilor Publice in guvernarea Junilor Turci. De asemenea, el a reprezentat, in anul 1913, guvernul otoman in timpul Conferintei de Pace de la Londra, care a pus capat celui de-al doilea razboi balcanic, conflagratie in care atat Romania, cat si Imperiul Otoman au luptat impotriva Bulgariei. Nicolae Batzaria s-a mutat dupa primul razboi mondial in Romania. Aici, el s-a impus ca scriitor, in special in literatura pentru copii. Nicolae Batzaria este autorul celebrului personaj Haplea si a contribuit la realizarea primelor benzi desenate in limba romana, precum si la realizarea, in anul 1928, a primului film de animatie romanesc, in care Haplea este un personaj central, scrie romanialibera.ro.
De asemenea, Nicolae Haplea a activat si in domeniul jurnalisticii. In paralel, el a intrat in politica romaneasca, unde a fost un veritabil traseist politic. Ales senator pe listele Partidului Poporului, condus de maresalul Alexandru Averescu, el a trecut apoi, in 1926, in PNT-ul condus de Iuliu Maniu. Zece ani mai tarziu, el a devenit membru al PNL, insa, dupa o scurta perioada, el a inceput sa simpatizeze cu fascistii din Miscarea Legionara. Aceasta apropiere pare inexplicabila, in conditiile in care legionarii erau violent antisemiti, iar in perioada in care Nicolae Batzaria fusese membru al PNT, el fusese unul dintre aparatorii comunitatii evreiesti.
Mai mult, antisemitii romani il acuzau pe Batzaria ca si-ar fi vandut sufletul. Oricum, simpatiile sale legionare au provocat izolarea sa in timpul dictaturii lui Ion Antonescu. Dupa instaurarea regimului comunist, Nicolae Batzaria a devenit o victima a represiunii si si-a sfarsit zilele in anul 1952, in detentie. 
O personalitate complexa 
Nicolae Batzaria a venit pe lume in 1874, in localitatea Crusevo, pe atunci in Macedonia, care era o provincie a Imperiului Otoman. Familia lui Nicolae Batzaria era compusa din comercianti aromani, raspanditi in tot Orientul, din Romania pana in Anatolia si in Egipt. Parintii sai i-au insuflat o dragoste puternica pentru Romania. Nicolae Batzaria a absolvit cursurile unei scoli romanesti, apoi liceul romanesc din Bitolia. A plecat la Bucuresti, ca sa isi desavarseasca educatia, la Facultatea de Litere.
Intors in sudul Dunarii, el a devenit invatator la scoala din Ioannina si, apoi, inspector al scolilor romanesti din provinciile otomane Kosovo si Salonic. In aceasta perioada, Nicolae Batzaria, inspirat de mentorul sau, Nicolae Iorga, a inceput sa lupte pentru drepturile aromanilor. El a editat mai multe publicatii, unele dintre ele impreuna cu Nicolae Papahagi si cu Nushi Tulliu.
De asemenea, Nicolae Batzaria a obtinut un important sprijin financiar din partea ministrilor romani Take Ionescu si Spiru Haret. La inceputul anilor 1900, Nicolae Batzaria a devenit tot mai activ in plan politic si s-a remarcat ca unul dintre opozantii sultanului Abdul Hamid al II-lea. Aceasta activitate i-a adus si o detentie in inchisorile turcesti.
Dupa eliberare, el l-a cunoscut pe beyul Ismail Enver, membru al miscarii clandestine a Junilor Turci. Nicolae Batzaria a devenit, ca urmare, primul crestin membru al acestei miscari otomane. El a reusit, apoi, sa ii mobilizeze in sprijinul Junilor Turci si pe alti lideri ai comunitatii aromane.
Senator si ministru otoman 
Nicolae Batzaria a luat parte la revolutia Junilor Turci din anul 1908, soldata cu instaurarea unui regim constitutional in Imperiul Otoman. Liderul aromanilor a devenit senator, iar unul dintre colegii sai, Filip Misea, a devenit deputat in Parlamentul Otoman. Junii Turci si-au tinut promisiunile fata de liderii aromanilor. Astfel, romanii sud-dunareni au primit o larga autonomie, inclusiv dreptul de a-si alege conducatorii locali, in cadrul Imperiului Otoman. Nicolae Batzaria, devenit unul dintre apropiatii noului sultan, Mohammed al V-lea, s-a luptat, fara prea mari rezultate, si pentru autonomia bisericeasca a aromanilor. El ar fi vrut ca acestia sa fie condusi de propriul lor mitropolit ortodox, supus Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolelui. Din cauza opozitiei ortodocsilor greci, acest plan nu a fost realizat, insa, niciodata. Ascensiunea lui Nicolae Batzaria a continuat, iar aromanii condusi de el, confruntati cu nationalismul grec, au fost singura comunitate nationala crestina care a sprijinit deschis pastrarea Imperiului Otoman, stat in care aveau incomparabil mai multe drepturi nationale decat in statele crestine aparute in Balcani pe ruinele Imperiului turcilor.
In anul 1913, Nicolae Batzaria a devenit chiar ministru al Lucrarilor Publice in cadrul guvernului otoman si a reprezentat Imperiul Otoman la Conferinta de Pace de la Londra. Ca urmare a pierderii provinciilor nordice ale Imperiului Otoman, Nicolae Batzaria a militat puternic, dar fara succes, pentru crearea unui stat independent si multietnic al Macedoniei, in care aromanii ar fi fost puternic reprezentati.
Intoarcerea in Romania 
Izbucnirea primului razboi mondial a dus la radicalizarea Junilor Turci, care au inceput o politica de asimilare a comunitatilor din Imperiul Otoman. Dupa intrarea otomanilor in razboi, alaturi de Puterile Centrale, Nicolae Batzaria a decis sa plece in exil, in Elvetia. Dupa terminarea razboiului, el a decis sa se stabileasca in Romania.
Nicolae Batzaria a continuat sa lupte pentru drepturile romanilor sud-dunareni oprimati in Grecia si in Iugoslavia. De asemenea, el s-a implicat in politica si a avut o cariera sinuoasa, care l-a dus, in cele din urma, in bratele fascistilor romani, dupa ce multa vreme, scriitorul si jurnalistul aroman a scris in ziare de stanga, precum Adevarul si Dimineata si a luat partea evreilor ori miscarii feministe. Ultimii ani ai vietii sale au fost marcati de saracie si detentia in temnitele comuniste. Nicolae Batzaria s-a stins in anul 1952.   


loading...

Adauga un comentariu