News Flash:

Romeo Olteanu a fost sanctionat de Camera de Comert

3 Septembrie 2000
1031 Vizualizari | 0 Comentarii
•Prin diverse manevre, Consiliul Judetean a ajuns in SC Iasi XXI actionar minoritar •In joc sunt banii realizati din inchirierea celor mai bune spatii comerciale

Camera de Comert si Industrie Iasi a respins, in iunie 2000, cererea administratorului societatii Iasi XXI, Romeo Olteanu, de modificare a capitalului social si a statutului firmei. Aceasta s-a intamplat la cateva zile dupa ce Olteanu a obtinut un nou mandat de consilier municipal. Prin aceasta operatie, Olteanu a vrut sa-si legalizeze afacerile facute inca din 1997. La acea data, a fost executat un raport de gestiune in care se preciza: "valoarea patrimoniului a crescut fata de anul precedent cu 1.887 de milioane de lei ca urmare a reevaluarii aportului in natura la capitalul social initial si a aportului suplimentar al Consiliului Local Iasi, cat si ca efect al incheierii exercitiului financiar cu profit. Ca urmare a modificarilor aduse capitalului social, numarul actiunilor a crescut de la 42.300 la 76.646, din care actionarii principali - CJ si CL - detin 66.957 de actiuni". La inceputul anului, in bilant au fost inscrise 1,8 miliarde lei capital subscris, din care varsat 1,4 miliarde lei; la sfarsitul anului, capitalul subscris a ajuns la 3,8 miliarde lei din care varsat 3,8 miliarde lei.
Toate aceste modificari nu au avut suportul juridic la Camera de Comert si Industrie. La CCI nu exista hotararea AGA extraordinara privind modificarea capitalului social, astfel incat valoarea din bilant este falsa. Singura valoare legala este cea din actul constitutiv - 2,1 miliarde lei.
In alta ordine de idei, plenul CJ nu a aprobat modificarea valorii aportului SC Iasi XXI. In lipsa acestui document administrativ, care atesta actul de vointa al autoritatii, AGA nu avea competenta sa aprobe modificarea aportului CJ. Societatea nu detine, in prezent, certificatul de mentiuni privind modificarea capitalului si nici nu a comunicat hotararea AGA Directiei Finantelor Publice.
In 1998, conducerea SC Iasi XXI a incercat sa schimbe forma juridica si capitalul social prin transformarea din societate comandita pe actiuni in societate pe actiuni. La acea data, judecatorul Camerei de Comert si Industrie Iasi a respins modificarea actelor constitutive, ca fiind nelegala. Prin fraudarea legii s-a incercat, fara aprobarea CJ, sa se schimbe forma juridica a societatii. De asemenea, printr-o hotarare AGA ordinara, s-au stabilit, in mod arbitrar urmatoarele: CJ - aport in natura in valoare de 453,6 milioane de lei si aport numerar 920 de lei, reprezentand 9.073 de actiuni; CL Iasi - aport in natura, conform expertizei, in valoare de 3,3 miliarde lei si aport in numerar de 35.440 de lei, reprezentand 66.957 de actiuni. Raportul de expertiza, intocmit in decembrie 1996 la solicitarea SC Iasi XXI SCA, privind evaluarea aportului CJ, nu a fost supus dezbaterilor plenului CJ. Evaluatorul selectat de Olteanu s-a ingrijit sa reevalueze patrimoniul CL la o valoare considerabila, in detrimentrul CJ, astfel incat institutia judeteana a ajuns din actionar majoritar in actionar nesemnificativ.

Simirad a vrut sa-l lase pe Olteanu fara societate

La putin timp dupa alegerile locale, Simirad a pus la cale o "facatura", care avea ca scop eliminarea unuia dintre adversarii la titlul de primar - Dan Carlan. Astfel, mandatat de Consiliul Local, seful "moldovenilor" a intentat actiune judecatoreasca impotriva Consiliului Judetean si a societatilor patronate de Dan Carlan. Obiectul actiunii il constituie anularea actului de infiintare al SC Iasi XXI, la care actionari sunt: CL, CJ, societatile Lyna, RAJAC, Trust Constructii si FCM Poli Iasi. Societatea Iasi XXI a fost infiintata in 1995, cu avizul institutiilor administrative. Pentru ca societatea Iasi XXI are datorii la firma Lyna de cateva miliarde lei, seful "moldovenilor" a promovat aceasta actiune judecatoreasca. In urma cu doi ani, Simirad a mai avut o asemenea tentativa judecatoreasca, dar care s-a soldat cu esec - actiunea a fost respinsa de instanta.
Sorin ALEXA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1253 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014195 (s)