Mama si copilul

Roseola infantum, a sasea boala a copilariei. Simptome, cauze si tratament

Publicat: 09 apr. 2015
7

Roseola infantum, cunoscuta si sub denumirea de boala a sasea a copilariei sau exantemul subit, este o boala virala care apare la copiii mici, cu varsta cuprinsa intre 6 luni-2 ani, fiind caracterizata prin cateva zile de febra mare (39-40 grade Celsius), urmata de o eruptie distinctiva, dupa scaderea febrei. Boala are prognostic bun si in general nu da complicatii.

Bolile copilariei

Cauze

Roseola infantum este determinata de virusul herpetic uman, tipurile 6 si 7. Aceste doua virusuri apartin familiei din care face parte si virusul herpes simplex, care determina infectii genitale.

Transmiterea virusului se face pe cale orala prin: tuse, stranut, vorbit, dar si prin obiectele contaminate. Incubatia (perioada intre momentul infectarii si aparitia simpotemelor) este intre 5-15 zile.

Semne si simptome

Debutul bolii este brusc cu febra mare 39-40 grade Celsius, stare de agitatie, iritabilitate, inapetenta. In aproximativ 10-15 % din cazuri, febra mare poate determina convulsii febrile, caracterizate prin: stare de inconstienta, miscari sub forma de smucituri la nivelul mainilor, picioarelor si fetei, privire fixa, pierderea controlului sfincterelor (urinar si anal).

Care este cea mai frecventa boala a copilariei

Perioada de stare se caracterizeaza prin urmatoarele semne:
– febra care poate persista 3-7 zile,
– eruptia care debuteaza dupa 3-4 zile dupa aparitia febrei si care este sub forma de macule de culoare roz, usor iesite in relief, localizate la nivelul fetei, gatului, partea superioara a toracelui anterior si posterior, membrelor suprioare si inferioare. Eruptia nu determina mancarimi.
– stare de apatie, somnolenta
– scaderea apetitului
– marirea de volum a ganglionilor din zonele cervicala si occipitala
– conjunctivita (ochi rosii, senzatie de nisip in ochi, mancarimi)
– dureri abdominale, greturi, varsaturi scaune diareice.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul de roseola infantum se stabileste de obicei dupa aparitia eruptiei. Evolutia bolii este in general favorabila, febra scade de obicei in 3-5 zile.

Complicatiile care pot sa apara sunt: convulsii febrile, deshidratare, encefalita, purpura trobocitopenica imuna.

Tratamentul nu include administrarea antibioticelor. Fiind o boala virala sunt contraindicate. Se recomanda:
– izolarea la domiciliu
– hidratare corespunzatoare: apa, ceai, lapte, supe de legume, sucuri de fructe in cantitati mici si dese. In cazul sugarilor alimentati natural, se recomanda alaptarea mai frecventa.
– pentru scaderea febrei se administreaza paracetamol, ibuprofen. In cazul in care febra persista si nu scade dupa administrarea antipireticelor, se poate face o baie calduta copilului sau impachetari hipotermizante (se infasoara toracele copilului cu un prosop ud cu apa calduta, prosop care se schimba in momentul cand s-a uscat)
– se curata nasul cu ser fiziolologic sau apa de mare
– un regim igienodietetic, saruri de rehidratare administrate oral, tratament antidiareic, in cazul afectarii digestive

In cazul in care starea generala a copilului este alterata, cu semne clinice de deshidratare, se recomanda internarea in spital, pentru tratament de reechilibrare electrolitica.

Bolile copilariei, periculoase pentru adulti 

Adauga un comentariu