News Flash:

Rovinieta

23 Iunie 2009
1469 Vizualizari | 1 Comentarii
Razvan Hutanu
Rovinieta constituie documentul care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, ale carui model, forma si conditii de eliberare se stabilesc prin normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului transporturilor. Tariful de utilizare reprezinta suma a carei plata confera unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, reteaua de drumuri nationale din Romania. Tariful de utilizare este diferentiat, in functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, astfel: o zi, 7 zile, 30 de zile, 12 luni. Pentru autoturisme si pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone, durata minima pentru care se poate achita tariful de utilizare este de 7 zile. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum si durata de stationare. Sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare vehiculele detinute in proprietate de unitatile Ministerului Apararii, de unitatile Ministerului Internelor si Reformei Administrative, de serviciile de ambulanta, de serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta, vehiculele folosite exclusiv in transportul public local de persoane prin servicii regulate pe raza teritorial-administrativa a unei localitati, vehiculele istorice, precum si vehiculele detinute in proprietate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. Responsabilitatea achitarii tarifului de utilizare si detinerea rovinietei valabile revin in exclusivitate, in cazul utilizatorilor romani, detinatorilor mentionati in certificatul de inmatriculare, in cartea de identitate, in documentele vamale sau in alte documente oficiale, iar in cazul utilizatorilor straini, acestea revin in exclusivitate conducatorului auto al vehiculului. Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda fapta utilizatorului de a circula fara a detine rovinieta valabila. Contravenientul poate achita pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute de prezentul act normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. Conducatorilor vehiculelor inmatriculate in Romania, care circula fara a avea rovinieta valabila, odata cu aplicarea amenzii contraventionale, li se va retine certificatul de inmatriculare a vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de utilizare. Falsificarea rovinietelor, detinerea sau utilizarea de formulare false constituie infractiunea de «Falsificare de monede sau de alte valori» si se pedepseste potrivit prevederilor Codului penal.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

zumma  | #72573
Domnule avocat,vad ca ai in vedere numai obligatiile celor care folosesc drumurile publice...dar despre starea jalnica a drumurilor din Romania,nimic.Inteleg sa platesc o taxa de utilizare pentru niste conditii acceptabile ,dar de ce trebuie sa platesc o taxa pentru distrugerea masinii?Nu tu drumuri ca lumea,nu tu autostrazi,dar taxe tot inainte...
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4569 (s) | 24 queries | Mysql time :0.336332 (s)