News Flash:

Rubrica juridica

18 Februarie 2008
1146 Vizualizari | 1 Comentarii
Av Razvan A Hutanu
In situatia in care considerati ca exista motive temeinice care duc la imposibilitatea continuarii casatoriei, puteti intenta actiune de divort. Cererea de divort poate fi introdusa de oricare dintre soti, personal, la judecatoria in raza careia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor sau la judecatoria in circumscriptia careia se afla domiciliul sotului parat, cand sotii nu au avut domiciliu comun ori nici unul dintre soti nu mai locuieste in raza celui din urma domiciliu comun. Daca sotul parat are domiciliul in strainatate, cererea de divort se va depune la judecatoria in raza careia se afla domiciliul reclamantului. Titularul cererii de divort trebuie sa indice in cererea de divort numele copiilor minori nascuti din casatorie sau a celor adoptati, iar daca din casatorie nu au rezultat copii minori, se va mentiona acest fapt.

In cadrul cererii de divort se va solicita instantei sa se pronunte asupra numelui pe care sotii il vor purta dupa desfacerea casatoriei, asupra incredintarii copiilor minori rezultati din casatorie (daca este cazul) si asupra stabilirii pensiei de intretinere (daca este cazul). La cererea de divort se va atasa certificatul de casatorie, copii ale certificatelor de nastere ale copiilor minori (daca este cazul), timbrul judiciar si dovada achitarii taxei de timbru. Titularul cererii de divort va prezenta personal cererea si inscrisurile anexate presedintelui judecatoriei. La primirea cererii de divort, presedintele judecatoriei are obligatia sa dea titularului cererii sfaturi de impacare, iar in cazul in care sotul va starui in desfacerea casatoriei, se va fixa un termen de judecata. Divortul se poate face si cu acordul ambilor soti, cu conditia ca sotii sa formuleze o cerere de divort, semnata de acestia. Pentru a putea solicita desfacerea casatoriei prin acordul partilor, trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii: sa fi trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei; sa nu existe copii minori rezultati din casatorie.

In acest caz, cererea de divort se adreseaza presedintelui judecatoriei, care, verificand consimtamantul sotilor, va acorda un termen de 2 luni, cand acestia urmeaza sa se prezinte in instanta. La termenul stabilit se va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei, iar in caz afirmativ se va trece la judecata cererii, fara a se administra probe cu privire la motivele de divort. Titularul cererii de divort are obligatia sa se prezinte personal in fata instantei de judecata. Daca acesta se afla in imposibilitate de a se prezenta personal, din motiv de boala ori se afla in executarea unei pedepse privative de libertate, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate, atunci poate fi reprezentat prin mandatar. Trebuie mentionat faptul ca in orice faza a procesului poate interveni impacarea partilor, ceea ce va duce la stingerea actiunii de divort. Titularul cererii de divort are obligatia de a se prezenta la judecarea in prima instanta a cererii sale. Daca nu va respecta aceasta obligatie, cererea de divort va fi respinsa de catre instanta de judecata, ca fiind nesustinuta. De asemenea, titularul cererii are posibilitatea sa renunte la cererea de divort pe tot parcursul judecatii in fata instantei de fond. Impotriva hotararii instantei de judecata care s-a pronuntat asupra cererii de divort, sotul interesat poate declara apel, respectiv recurs, in termen de 30 de zile de la comunicare. De precizat faptul ca nu este supusa nici unei cai de atac hotararea pronuntata in cererea de divort intemeiata pe acordul ambilor soti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

divort imbrul judiciar hotararea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

morebyte  | #30088
care e titlul pana la urma?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1318 (s) | 24 queries | Mysql time :0.016439 (s)