Destinatii turistice

Rucar-Bran si Dambovicioara, legaturi spectaculoase

Publicat: 03 ian. 2012
9

In extaz, lumea iese de sub simturile tale si tu incepi sa uiti de intimitatea ta. Pana si timpul ti se pare naiv in fata trairilor tale, pulsate dincolo de piele. E cazul in care lasi inapoi spatiul citadin si privirea ta fixeaza curioasa tot ce se afla inainte.  E vremea in care carnea si oasele tale devin un spirit intretinut de senzatii. Creierul tau percepe realitatea in care esti si te bucuri ca nu o afli dintr-o carte de povesti. Te pregatesti pentru orgasm vizual si iti inhami picioarele la un drum romanesc.

Inca nu te-ai lamurit despre ce iti zic. Calatoria mea incepe aici. Vorbesc despre Romania  Carpatilor batuti de atatea calcaie si priviri cat mai elastice.  E timpul sa iei la talpi pamanturile nationale si hotarasti sa explorezi zona Branului mai apropiata de soare. Prefer sfarsitul expeditiei. E impresionant  si te face sa zambesti, pentru a zecea oara, ca te afli in tara ta. Peisajul de sub genele tale iti dezvaluie fugitiv un sat stand ghemotoc  in Depresiunea Rucar.
De pe soseaua ce ia forma serpentinelor, ti se pare ca, in vaile muntilor, casele s-au ridicat ca niste ciuperci colorate ca sa fie intepate de razele solare.  Sau ca tu, om in cautarea Romaniei frumoase, sa iti lipesti ochii de geamul masinii doar pentru a le transmite mii de uimiri.

Cand treci prin Culoarul Rucar-Bran, devii un hot care fura privelistea dintr-un sir de priviri. Casele, dupa care iti intinzi gatul sa le vezi, se intimideaza pe alocuri si le cauti dincolo de brazii ce tin loc de zid de cetate. In drum spre Dambovicioara, vezi cum muntii isi iau distanta fata de sosea, devin fundal pentru tabloul peisagistic romanesc si isi ascund altitudinea printre nori.

Dambovicioara. De data asta, un sat care nu e uitat de lume. Cel putin nu de catre romani. Iti vine sa-i spui sat orasenesc. Aici  stau cochete, numai pentru turisti, vilute aflate langa drumul care taie serpuind localitatea. Drum asfaltat, nu ridicaturi sau vartejuri de praf. Doar 5 km de mers usor pana la Pestera din sat, pentru care curiozitatea ta va fi mult mai pregatita decat picioarele tale.

O cascada miniona iti fura din timp imaginatia fara sa-ti dai seama si ii faci poze atatea minute cat sa nu le numeri. Mai spectaculoase decat atat sunt Cheile Dambovicioarei. Nu au lacat, au o deschidere frumoasa catre peisaj. Muntii, inalti si stancosi, lasa un parau sa curga acustic spre Dambovita si o sosea sa se intinda fara gropi spre Pestera Dambovicioara. Pana acolo, privirea ti se impiedica de cateva pensiuni din lemn ridicate in linistea Pietrei Craiului. Iti vine sa anulezi pentru totdeauna agitatia oraseneasca, trasportul in comun, facultatea sau locul de munca ca sa exploatezi cu ochii traseele masivelor muntoase.

Intre timp, ajungi sa urci treptele Dambovicioarei. Aici, mai impresionanti decat pestera sunt ghizii vizitatorilor. Aici muncesc cei mai tineri oameni ai Romaniei. Doisprezece copii, fete si baieti intre 6 si 12 ani, spun aceeasi poveste pentru fiecare nou-venit. Din cand in cand iti amintesc sa ai grija la cap.

In Pestera Dambovicioara ai de vazut silueta unui elefant formata in perete, capul unui sarpe, o piele de leopard formata pe tavan si silueta unui tap impietrit. Pestera are doua iesiri secrete, dar au fost astupate de catre sateni  ca sa nu cada vitele in ele.  „Un centimetru de stalagnite se formeaza in 100 de ani”, ne informeaza micul nostru ghid fara salariu. Toti copiii de aici fac voluntariat. Stefania are 11 ani si inlocuieste joaca cu voluntariatul, in vacanta de vara. Ii place. Primeste bani de la cine-i da. Refuza sendvisuri, pentru ca bunicii au pensiune langa pestera. Studiaza vioara si pian de 5 ani si cand o sa fie mare o sa lase pestera ca sa se lanseze prin muzica.

Sora ei este cel mai mic ghid. Are 6 ani si cateodata are scurte ezitari in recitare. Dar un adult nu s-ar potrivi rolului ei. Poate ca nu pleci cu o impresie buna, dar cand o sa-i asculti pe copiii astia, pestera o sa ti se para mai frumoasa.  Merita drumul pana aici si continuarea lui.

Adauga un comentariu