Stiri si curiozitati

Rucola, contraindicații și beneficii. Cum poți include planta în alimentația zilnica?

Publicat: 01 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rucola contraindicații și beneficii. Cum poți include planta în alimentația zilnica
Cu toate că rucola are câteva contraindicații, aceasta are numeroase beneficii pentru organism

Cu toate că este foarte benefică pentru organism, rucola are și câteva contraindicații. Planta trebuie consumată cu grijă de către cei mici și femeile însărcinate. Mai mult de atât, unele persoane pot fi alergice la frunzele acesteia.

În alimentația zilnică, planta poate fi inclusă în salate, paste, omleta, pizza și diferite tipuri de mâncare gătită.

Rucola, contraindicații și beneficii

Rucola nu este recomandată pentru persoanele alergice. De asemenea, leguma trebuie evitată de către cei mici deoarece conține cantități mari de uleiuri volatile. Acestea pot provoca reacții alergice copiilor. Dacă suferiți de afecțiuni renale, intestinale sau hepatice, consumul de rucola trebuie limitat. Totodată, trebuie evitată în cazul în care administrați medicamente anticoagulante ale sângelui. Planta este bogată în vitamina K, iar aceasta ajută la coagularea sângelui. Femeile însărcinate sau cele ce alăptează trebuie să fie atente la consumul legumei deoarece este săracă în oxalați. De aceea, este indicat să consultați medicul specialist înainte de a mânca rucola. Totodată, dacă planta nu este păstrată corespunzător, poate acumula anumite bacterii ce transformă nitrații în nitriți. 

În ciuda contraindicațiilor, rucola este foarte îndrăgită de persoane, planta având numeroase beneficii pentru organism. Aceasta este bogată în carbohidrați, proteine, vitamine și minerale. Datorită faptului că are un conținut mare de vitamina C, leguma este benefică pentru întărirea sistemului imunitar. Totodată, rucola ajută și la curățarea intestinelor de toxine, fiind bogată în fibre. Planta poate preveni apariția bolilor cronice, având proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Nu multe persoane știu faptul că leguma are și proprietăți afrodisiace. Aceasta poate stimula apetitul sexual, contribuind la echilibrarea hormonilor de estrogen și testosteron.

 Cum poți include leguma în alimentația zilnica?

De cele mai multe ori persoanele folosesc planta în salate. Cu toate acestea, rucola poate fi consumată în smoothie, omletă sau peste pizza. De asemenea, în loc de busuioc, în sosul de pesto se poate utiliza frunzele legumei. La micul dejun, planta poate fi servită împreună cu avocado și ou. Pentru prânz, puteți alege să serviți o salată rece din cartofi fierți sau paste împreună cu ceapă roșie, ulei de măsline, suc de lămâie și frunze de rucola. În bucătăria italiană, leguma este folosită cu precădere în salate, dar și în paste, cartofi fierți sau supe. Un preparat gătit îndrăgit este straccetti. Acesta este realizat din carne de vită tăiată felii, servită pe un pat de rucola și parmezan ras deasupra. 

Dacă vă doriți o salată sățioasă, nutritivă, ce poate fi servită ca fel principal, cea cu rucola, piept de pui și rodie este alegerea ideală. Poate fi mâncată și de către persoanele aflate la dietă. Ingredientele de care aveți nevoie sunt două fileuri de piept de pui, 200 grame de rucola, o portocală, o jumătate de rodie și o lingură de ulei. Bucățile de pui vor fi condimentate cu sare și piper, apoi vor fi făcute pe ambele părți pe grill. Frunzele de plantei vor fi spălate bine, apoi  vor fi tamponate cu un șervețel absorbant. Într-un bol se vor pune bucățele de la o jumătate de portocală, pieptul de pui tăiat cubulețe, frunzele de rucola și bobițele de rodie. Salata va fi asezonată cu ulei de măsline, sare și zeama de la o jumătate de portocală. Se amestecă bine, apoi poate fi servită.

Cu toate că rucola are câteva contraindicații, aceasta are numeroase beneficii pentru organism. La fel ca și ceaiul de anghinare, planta are multiple proprietăți.

Adauga un comentariu