Secretele istoriei

Ruga, de Corneliu Coposu

Publicat: 31 ian. 2014
Corneliu Coposu s-a nascut la data de 20 mai 1914 in Bobota, comitatul Salaj. Tatal sau, Valentin Coposu, a fost preot roman unit (greco-catolic) la Bobota, iar din 1929 protopop al districtului Samsud, doctor in teologie, prieten si colaborator cu Iuliu Maniu.
Valentin Coposu a fost inchis pentru inalta tradare de autoritatie austro-ungare la Vat, Seghedin si Budapesta, de unde a fost eliberat in anul 1919 de catre generalul Traian Mosoiu odata cu intrarea trupelor romane in Ungaria. Valentin Coposu a murit in anul 1941 ca preot la Coslariu, langa Blaj.

Vezi si Planul Securitatii de compromitere a lui Corneliu Coposu 

La data de 15 septembrie 1919, la varsta de 5 ani, Corneliu Coposu a fost inscris la scoala confesionala romana unita, pe care a terminat-o la 28 martie 1923. A intrat la Colegiul Sf. Vasile din Blaj, doar dupa ce a urmat clasa a cincea in particular si dupa ce a obtinut o dispensa de varsta. La numai 16 ani a intrat la Facultatea de Drept si Stiinte de Stat din Cluj. Dupa absolvire, in 1934, s-a inscris la doctorat, pe care l-a obtinut dupa 3 ani. In aceasta perioada a devenit campion de haltere in cadrul Clubului Sportiv Universitar. In 1933 infiinteaza filiala Cluj a PNT iar in 1935 a fost ales presedinte al Uniunii Studentilor Democrati din Universitatea Cluj si presedinte al Tineretului National Taranesc. In 1937, in urma procesului Skoda in care Romulus Boila a fost acuzat de coruptie in cadrul unui contract de armament, Coposu este condamnat la 3 luni si o zi de inchisoare, pentru lezmajestate, fiind acuzat pentru posesia unor documente. 

“Cerne Doamne linistea uitarii

Peste nesfarsita suferinta
Seamana intinderi de credinta
Si sporeste roua indurarii

Rasadeste Doamne dragostea si crinul
In ogorul napadit de ura
Si asterne peste munti de zgura
Linistea iertarea si seninul”


loading...

Adauga un comentariu