Stiri si curiozitati

Rugăciune la începutul Postului Mare: Te scapă de necazuri și nevoi 

Publicat: 20 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rugăciune la începutul Postului Mare Te scapă de necazuri și nevoi 
Preoții spun că postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral și toate acestea devin mai ușor de realizat prin rugăciune la începutul Postului Mare

Prin rugăciune la începutul Postului Mare, spun preoţii, credincioşii trebuie să se abţină de la păcate, nu doar de la mâncarea de dulce. Se cere iertarea păcatelor și se roagă pentru împăcarea cu persoanele dragi. 

Oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului.

icoana cu invierea mantuitorului
Prin rugăciune la începutul Postului Mare, spun preoţii, credincioşii trebuie să se abţină de la păcate, nu doar de la mâncarea de dulce

Cea mai scurtă rugăciune la începutul Postului Mare

Postul Paştelui este o perioadă de rugăciune, de căinţă şi de apropiere de Dumnezeu, iar credincioșii fac acest pas către divinitate prin a rosti o rugăciune la începutul Postului Mare, cea mai scurtă și ușoară rugăciune care se rostește pentru necazuri și nevoi în timpul postului: 

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.” 

cruce de lemn
Postul Paştelui este o perioadă de rugăciune, de căinţă şi de apropiere de Dumnezeu, iar credincioșii fac acest pas către divinitate prin a rosti o rugăciune la începutul Postului Mare

Postul este perioada din an în care oamenii trebuie să fie mai buni și mai milostivi, cu pace și niște sufletească, iar poftele trupești și cele ale gustărilor de dulce sunt biruite numai prin pocăință, rugăciune și răbdare. Preoții spun că postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral și toate acestea devin mai ușor de realizat prin rugăciune la începutul Postului Mare.

Creştinii trebuie să se reţină şi de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc.

altar de icoane, cu o lumanare aprinsa si o carte de rugaciuni deschisa
Postul este perioada din an în care oamenii trebuie să fie mai buni și mai milostivi, cu pace și niște sufletească, iar poftele trupești și cele ale gustărilor de dulce sunt biruite numai prin pocăință, rugăciune și răbdare

Rugăciune către Efrem Sirul, cea mai puternică rugăciune de Paști 

În această perioadă, este bine să spui o rugăciune atribuită Sfântului Efrem Sirul, considerată cea mai puternică din Postul Paştelui.

Rugăciunea către Efrem Sirul începe prin a rosti dorința credinciosului de a izbăvi din păcatele trupești și sufletești pe care este interzis să gândească și ispășească. 

icoana sf efrem sirul
Rugăciunea către Efrem Sirul începe prin a rosti dorința credinciosului de a izbăvi din păcatele trupești și sufletești pe care este interzis să gândească și ispășească

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie) / Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie) / Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)/ Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. (o închinăciune). ”

Se continuă cu rugămințile credincioșilor către Sfântul Efrem Sirul și Dumnezeu pentru a curăți sufletele păcătoșilor și se încheie cu rostirea încă odată a rugăciunii complete, două închinăciuni și o metanie. 

„Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune) / Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune) / Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. ”

 

Adauga un comentariu