Stiri si curiozitati

Rugaciunea care l-a salvat de la moarte pe Daniel Buzdugan. E bine s-o spui zilnic

Publicat: 21 mart. 2019
3

Daniel Buzdugan este foarte apropiat de biserica. Face parte dintr-o familie de oameni credinciosi, iar in copilarie si-a dorit sa fie preot. Drumul vietii l-a dus, insa, spre alte directie. A ajuns vedeta de radio si televiziune, dar asta nu l-a facut sa-si piarda mintile. A pastrat legatura cu Divinitatea si doar Rugaciunea inimii l-a salvat de la moarte de doua ori.

Daniel Buzdugan (44 de ani), realizatorul emisiunilor matinale de la Radio ZU, are o relatie speciala cu Dumnezeu, pe care n-a ascuns-o niciodata.

Bunicii l-au invatat sa se roage, dar opana la urma intreaga lui familie este indreptata spre credinta. Are rude preoti, ba chiar un episcop si o maica stareta.

Cand era mic a vrut sa se faca preot

”Toti suntem dintr-o zona in care lumea merge la biserica, asa cum este in fiecare sat romanesc, unde oamenii sunt aproape de Dumnezeu. Cred ca multi au mai uitat de El cand au venit la oras, s-au modernizat si-au uitat de lucrurile acestea care ne definesc. E greu de zis daca as fi gasit singur drumul spre credinta. Probabil ca L-as fi descoperit pe Dumnezeu in momentul in care as fi avut o cumpana mare. Cred ca foarte mult conteaza anturajul in care traiesti. Pe Dumnezeu L-am simtit alaturi de mine la fiecare examen si inaintea fiecarui lucru dificil pe care-l aveam de facut. Fiind din Iasi, mergeam frecvent la Biserica „Sfanta Parascheva”. Cand eram mic, chiar voiam sa ma fac preot. Aveam un var alaturi de care mergeam in casa bunicilor si cantam ca la biserica, dar nu a fost sa fie”, a povestit Daniel Buzdugan intr-un interviu acordat pentru crestinortodox.ro.

Cum l-a salvat rugaciunea de la moarte pe Daniel Buzdugan

De aici aflam ca vedeta de radio si televiziune a avut parte de cumpene in viata.

A vazut moartea cu ochii, dar a scapat cu viata prin rugaciune.  

”Mergeam la un eveniment la Deva, eram in masina si am ajuns la niste curbe foarte stranse. Cel care conducea a avut un moment de neatentie si jumatatea din fata a masinii a ajuns deasupra prapastiei, iar mijlocul ramasese agatat pe marginea ei. Nu m-am panicat, am spus Rugaciunea inimii, pe care am invatat-o de la un calugar roman, si pana la urma a venit cineva si ne-a tractat, pentru ca nici nu puteam cobori din masina, de teama sa nu o dezechilibram si sa ne prabusim. Doar un miracol ne-a salvat. Am mai avut un astfel de moment cand era sa ma prabusesc cu un avion de mici dimensiuni. Mirosea a ars, se incinsese podeaua si m-am rugat sa-mi ierte Dumnezeu pacatele, ca la zile nu mai speram. Printr-o minune am ajuns in siguranta la sol. ~Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul/pacatoasa!~ Aceasta rugaciune este bine s-o spui ori de cate ori iti aduci aminte intr-o zi si importante nu sunt neaparat cuvintele, ci simtirea, sa fii umil, smerit si s-o spui din tot sufletul”, continua Buzdugan.

A fost la Muntele Athos

El a povestit si despre experienta pe care a avut-o pe Muntele Athos, unde a fost de trei ori in cinci ani.

”Am fost sa dau un pomelnic si am dat impreuna cu hartia respectiva niste bani. Calugarul mi-a spus sa iau banii: „Noi suntem aici sa ne rugam si nu suntem banca comerciala, ci Ambasada Cerului pe Pamant”. Mi-a placut foarte mult acest lucru. Ma simteam ca in Rai, iar faptul ca seara slujbele se desfasurau fara lumina electrica, doar la cea a candelei si a lumanarilor iti dadea un sentiment incredibil, sa vezi o suta si ceva de calugari, imbracati toti in negru, cu lumanarile aprinse si cantand. Esti cu totul intr-o lume spirituala. Mi-a mai placut ca slujbele si sfaturile lor sunt neutre. Ei doar iti spun ce e bine si ce-i rau, fara sa te certe pentru ce-ai facut. Sunt foarte calmi si blanzi. Opt ore dorm, opt ore muncesc si opt ore se roaga, dar totul se desfasoara in deplina armonie, nimic nu este o cazna, sunt foarte fericiti. Se mananca de doua ori pe zi si este mai mult decat suficient. Ei tin in permanenta post, nu mananca niciodata carne, lactate sau oua. Dupa acele patru zile petrecute pe Muntele Athos, in care am uitat de toate grijile si problemele mele, in care m-am gandit doar la pacea si linistea de acolo, am coborat si am mers intr-o localitate obisnuita. Ne-am oprit intr-un supermarket inaintea drumului de intoarcere si am avut un sentiment de infern. Erau barbati care se certau cu femei, lucruri de care te poti lipsi. La Athos am mai invatat ca avem nevoie de foarte putine lucruri ca sa fim fericiti, dar noi ne complicam existenta si ne place sa traim intr-o cautare continua si o foiala fara sens. Si am mai invatat ca mantuirea se face pe pamant, nu dincolo”.

Daniel este casatorit si are doi copii, pe Luca si pe Maria. Cu sotia sa, Monica, formeaza un cuplu de 25 de ani. Si ea este la fel de modesta.

De profesie medic stomatolog, doamna Buzdugan evita cu desavarsire evenimentele mondene la care barbatul ei apare singur sau alaturi de Mihai Morar.

Adauga un comentariu