Stiri si curiozitati

Rugăciunea către Sfântul Ioan Rusul: Cum să te rogi pentru vindecarea bolilor

Publicat: 22 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Rugăciunea către Sfântul Ioan Rusul este una dintre cele mai puternice rugăciuni pe care o poate spune orice credincios atunci când sunt puși la grea încercare de boală.

Această rugăciune pentru vindecarea bolilor nu este doar o cerere adresată Sfântului Ioan Rusul, ci și către divinitate, prin care cerem îndurare și vindecare, dar și o rugăciune de mulțumire pentru sănătatea de care ne bucurăm noi și apropiații noștri.

Noi, credincioșii, trebuie să privim ca pe o minune dumnezeiască faptul că respirăm, că suntem vii și că avem marele privilegiul să experimentăm viața de zi cu zi.

Din păcate, multă lume își întoarce fața către Dumnezeu și către sfinți de-abia atunci când ajung la greu, și îi privesc ca pe „sclavii notrși“, după cum spune părintele Calistrat Chifan.

Nu puțini sunt cei care încep să spună rugăciuni pentru sănătate doar atunci când cad în boală și doar atunci ne amintim de El și de sfinți.

Cel mai important pentru un bun creștin este ca niciodată să nu ne pierdem credința și să credem cu toată ființa noastră că rugaciunea ne este ascultată.

Icoană Sfântul Ioan Rusul

Cine a fost Sfântul Ioan Rusul

Sfântul Ioan Rusul s-a născut într-un sat din Rusia și a participat ca soldat la războiul împotriva turcilor în 1711.

În momentul în care a fost luat prizonier de către tătari în luptele pentru dezrobirea Azovului, Sfântul Ioan a fost vândut unui ofiţer superior turc care era eparh în Procopie, actualul Urgup, din Turcia.

Pus să aibă grijă de vite, Ioan a făcut ca multă bogăţie să ajungp la stăpânul lui turc, iar acesta a cunoscut de unde venise această binecuvântare.

Icoană Sfântul Ioan Rusul

Plecat în pelerinaj la Mecca, aga a primit, datorită rugăciunilor lui Ivan, o farfurie cu pilaf. Întors acasă, aga a adus şi farfuria de aramă, spre marea uimire a familiei sale.

Sfântul Ioan a murit în 1730, după ce s-a împărtășit unui preot. Sfântul Ioan a fost înmormântat creștinește, iar moaștele lui Ioan Rusul au fost deshumate trei ani mai târziu și duse în biserica Sfântului Gheorghe unde obişnuia să privegheze fericitul Ioan.

În anul 1832, la solicitarea lui Osman Paşa, sfintele moaşte ale Sfântului Ioan au fost aruncate în foc, însă acestea au rămas intacte.

În 1922, grecii au luat moaștele și au ajuns pe insula Evvia, în actualul oraş Procopie.

Icoană Sfântul Ioan Rusul

Cum se citește Rugăciunea către Sfântul Ioan Rusul

Una dintre cele mai puterncie rugăciuni pentru vindecare este cea adresată Sfântului Ioan Rusul:

„Bucurându-mă de dumnezeiasca mărire la care te-ai înălțat, o, Sfinte Ioane, îndrăznesc să alerg la ajutorul tău pentru tămăduire. Știu, Părinte, că încercările vin din rânduiala lui Dumnezeu. Știu că prin boala trupului sufletul se curățește și că răbdarea este răsplătită de Dumnezeu. Dar de multe ori norii negri ai deznădejdii îmi tulbură mintea și mă depărtează de rugăciune.

De aceea, dar, o, Sfinte, găsesc alinare în cugetarea la vindecările tale minunate. Tu ai tămăduit mulțimea de copii, spre bucuria părinților lor. Tu ai îndreptat spatele bătrânei gârbove, tu ai dat sănătate femeii bolnave, spre bucuria copiilor ei. Tu l-ai vindecat pe bătrânul Atanasie care s-a uns cu untdelemn din candela ta. Tu ai îndepărtat cheagurile de sânge din capul Vasulei și l-ai tămăduit pe doctorul necredincios.

Știind grabnica ta mijlocire, te rog, o, Sfinte Ioane, ia viața mea în mâinile tale și mijlocește precum știi mântuirea mea. Dacă voia Domnului este să duc cu răbdare crucea bolii, dă-mi putere și ajută-mă să nu cârtesc din cauza neputințelor. Dar dacă Bunul Dumnezeu se va milostivi de mine pentru rugăciunile tale, atunci să mă tămăduiești fără șovăială, noule doctor fără-de-arginți, ca văzând aceasta să-ți mulțumesc ție și să-L laud în vecii vecilor pe Doctorul sufletelor și al trupurilor, prin cântarea: Aliluia!“

Icoană Sfântul Ioan Rusul

Adauga un comentariu