Religie

Rugaciunea scurta care trebuie rostita cand te bagi in pat seara

Publicat: 25 iun. 2018

Este bine, foarte bine, sa invatati pe de rost cativa psalmi si sa-i recitati in timpul lucrului sau intre indeletniciri, sa faceti aceasta cateodata in locul scurtelor rugaciuni, cu concentrare. Acesta este unul dintre cele mai vechi obiceiuri crestine, mentionat si inclus in regulile Sfantului Pahomie si ale Sfantului Antonie. Dupa ce ati petrecut astfel ziua, trebuie sa va rugati cu mai multa sarguinta si cu mai multa concentrare seara. Mariti inchinaciunile si cererile catre Dumnezeu, si dupa ce v-ati lasat in mainile dumnezeiesti inca o data, mergeti la culcare cu o rugaciune scurta pe buze si adormiti cu ea sau recitati vreun psalm.

Ce psalmi sa memorati? Invatati pe de rost pe aceia care va ating inima in timp ce ii cititi. Fiecare persoana va considera psalmi diferiti care sunt mai eficienti pentru ea. Incepeti cu „Miluieste-ma, Dumnezeule” (Psalmul 50); apoi „Binecuvinteaza, suflete al meu, pe Domnul” (Psalmul 102); si „Lauda, suflete al meu, pe Domnul” (Psalmul 145). Acestia din urma sunt imnurile antifoane din Liturghie. Sunt, de asemenea, psalmii din Canonul Sfintei Impartasanii: „Domnul este Pastorul meu” (Psalmul 22); „Al Domnului este pamantul si plinatatea lui” (Psalmul 23); „Crezut-am, pentru aceea am grait” (Psalmul 115) si primul psalm al Vecerniei, „Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte” (Psalmul 69). Sunt psalmii Ceasurilor, si cei asemenea. Cititi Psaltirea si selectati.

Dupa ce i-ati memorat pe acestia, mereu veti fi inarmat cu rugaciune. Cand vin ganduri deranjante, grabiti-va sa cadeti inaintea Domnului fie cu o rugaciune scurta sau cu un psalm, in special „Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte”, si norul deranjant imediat se va dispersa.

Aceasta este, totul privind tema pravilei de rugaciune. Totusi, voi mentiona din nou ca ar trebui sa va amintiti ca acestea toate sunt ajutoare, si ca cel mai important lucru este sa stati inaintea lui Dumnezeu cu mintea in inima, cu devotament si cu prosternare sincera. M-am gandit sa va spun si altceva! Puteti limita intreaga pravila de rugaciune numai la inchinaciuni cu rugaciuni scurte si cu rugaciunea cu propriile cuvinte. Stati in picioare si faceti inchinaciuni, spunand „Doamne miluieste” sau orice alta rugaciune, exprimandu-va nevoia sau aducand lauda si multumire lui Dumnezeu. Sa stabiliti fie un numar de rugaciuni, fie o durata de timp pentru rugaciune, fie ambele, ca sa nu va leneviti.

Este necesar, intrucat exista o anumita particularitate de neinteles la noi, oamenii. Cand, de exemplu, ne indeletnicim cu vreo activitate exterioara, orele trec de parca ar fi minute. Totusi, cand stam la rugaciune, de abia trec cateva minute si ni se pare ca ne rugam de extrem de mult timp. Acest gand nu ne produce o paguba cand ne rugam dupa o regula bine stabilita, dar cand cineva se roaga si face inchinaciuni cu rugaciuni scurte, apare o ispita grozava. Aceasta poate opri rugaciunea care tocmai a inceput, lasand falsa incredintare ca rugaciunea a fost savarsita cum trebuie.loading...

Adauga un comentariu