Actualitate

Rugaciuni pentru o minune. La locul de munca aceasta angajata reuseste sa sparga barierele

Publicat: 21 aug. 2014
1

@ A vazut oameni care au pierdut totul in cateva minute, timp in care medicul pune diagnosticul dupa citirea buletinului anatomopatologic @ A vazut pacienti care s-au impacat cu moartea mult prea repede, renuntand sa lupte @ In spatele celui mai sumbru diagnostic se poate ascunde o minune @ Crede cu tarie ca poate impartasi acest secret celor care ajung pe patul de spital

A fost pusa in fata unor adevarate minuni atunci cand a fost anuntata ca dupa sedintele cumplite de chimioterapie sau radioterapie pacientii au pacalit, cel putin pentru moment, cancerul. Roxana Postolica, psiholog in cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi, si-a asumat misiunea de a invata pacientii ca minunile exista. Ii place sa spuna la patul fiecarui bolnav ca „daca mergem cu incredere alaturi de medic, in acel moment pe langa noi va trece si o minune. Psihicul este liantul dintre tratament si minune…„.

Psiholog clinician, cu ani de experienta in spate, Roxana Postolica recunoaste ca a avut momente in care s-a izbit de cazuri tulburatoare, situatii in care pacientii tineri mai aveau cateva zile de trait sau de momente in care a luptat cu toate resursele pentru a nu lasa un pacient sa cada in agonia mortii.

Munca mea este la patul bolnavului, langa perfuzii, cutii cu medicamente. Mi-am dorit sa lucrez in spital chiar de pe bancile facultatii si nu m-am gandit la satisfactia financiara. La Institutul de Oncologie sunt cazuri dramatice, dar si adevarate exemple de curaj si optimism. Am avut pacienti care nu puteau pronunta cuvantul cancer, neoplasm sau malign. Am invatat sa le explic in termeni simpli ce se intampla in organismul lor. Sectia de Hematologie este plina de pacienti tineri. Sunt diagnosticati cu leucemie si ajung deseori sa se sature de medicamente si transfuzii. Am avut o pacienta care a aflat ca are leucemie in timpul sarcinii. Imediat dupa nastere a fost internata si a inceput sa lupte cu boala. A avut trei recaderi, momente de furie, de negare, dar a reusit sa-si gaseasca motivatia pentru a-si dori sa traiasca. Sunt pacienti care renunta mult mai usor. Am mai avut un pacient care, chiar daca medicii erau increzatori, a refuzat sa-si mai doreasca sa traiasca. Pur si simplu si-a spus ca merita tot ce se intampla si ca in curand va muri. Din acel moment nu a mai trecut mult timp pana s-a stins din viata. Din experienta mea si studiile efectuate, cred ca bolnavul incepe sa lupte cu toate resursele atunci cand stie diagnosticul si ii este explicat foarte clar tot ce se intampla cu organismul lui„, a precizat Roxana Postolica.

Diagnosticul nu trebuie ascuns pacientului

Sunt si familii care prefera sa ascunda diagnosticul si cer ca acest lucru sa fie facut si de cadrele medicale. La Compartimentul de Ingrijiri Paliative ajunge deseori si preotul, la cererea pacientilor care vor sa se spovedeasca. Este locul in care s-au produs si atacuri de panica atunci cand pacientii din celelalte saloane au vazut cum sunt scoase cadavrele. In urma cu putin timp au pierdut lupta cu viata doua tinere, de 26 si 28 de ani.

Boala nu alege in functie de situatie financiara, statut social sau educatie. E greu sa nu te implici in cazurile pe care le intalnesti. M-am atasat destul de mult de un pacient care in cele din urma a decedat. De atunci am decis sa nu o mai fac niciodata si cand ajung acasa trebuie sa fiu mama si sotie. Anxietatea este cea mai intalnita in randul pacientilor si ii face sa refuze tratamentul. Practic, organismul cedeaza atunci cand nu exista motivatie. Am vazut pacienti care au invins cancerul si dupa aceasta lectie dura si-au restabilit prioritatile in viata. Au inceput sa pun pret pe «aici si acum» si sa simta ca traiesc. Este pacat ca serviciile noastre nu sunt decontate decat daca exista trimitere de la oncolog sau hematolog. Am doi copii care vin si acum la consiliere, dupa ce le-a murit mama iarna trecuta. Au nevoie de sprijin si motivatie si nu le pot intoarce spatele. Cu multa credinta, tratament medical si o doza mare de a-ti dori sa te trezesti a doua zi dimineata, minunile chiar sunt posibile„, a mai spus Roxana Postolica.

Comentarii
  • Felicitari doamnei psiholog! Este o incarcatura psihica emotionala foarte mare pentru d-ei! Noi ne framantam de problemele de zi cu zi, insa doamna psiholog trebuie sa-si aroge un rol foarte important, ce ar putea face diferenta intre viata si moarte pentru un pacient!

  • Avem si un contra exemplu la noi la spitalul Sf. Sava: Psiholog Mihaela Radulescu. Vrem sa o concediem si nu stim cum sa facem pentru ca nu isi face treaba. Singurul lucru pe care il face este sa treaca pe etaje si sa semneze ca a facut terapiile. Este un malpraxis medical ceea ce face aceasta persoana cu cei care au nevoie de acest ajutor. Cer Colegiului Psihologilor sa o sanctioneze si sa-i ridice licenta pentru ca are abateri grave de la fisa postului.

Adauga un comentariu