Secretele istoriei

Rugamintea pentru ” tinerimea romana” a lui Iuliu Maniu, mort la Sighet pentru credinta in democratie

Publicat: 28 ian. 2014
3
Iuliu Maniu s-a nascut la 8 ianuarie 1873 in localitatea Badacin, comuna Pericei, pe atunci in comitatul Salaj, fiu al lui Ioan si Clara Maniu.
Tatal sau, Ioan Maniu (1833-1895), a crescut in casa unchiului, Simion Barnutiu, urmand studiile juridice la Pesta si Viena. In 1865 s-a casatorit cu Clara, fiica preotului vicar greco-catolic Demetriu Coroian, cu care a avut 5 copii: Cassiu Maniu, Iuliu, Sabina, Cornelia si Elena. Clara Maniu a decedat in data de 29 iulie 1929. Inmormantarea ei a fost oficiata la Badacin de episcopul Iuliu Hossu.

Vezi si A fost Iuliu Maniu inmormantat in comuna Giulesti? 

Iuliu Maniu si-a petrecut copilaria la Simleu Silvaniei si Badacin, a urmat scoala primara la Blaj, absolvind apoi liceul calvin din Zalau. A efectuat studii universitare la Cluj (Facultatea de Drept – 1891-1896), Budapesta si Viena, unde a devenit doctor in drept in anul 1896. Revenit in Transilvania, s-a stabilit la Blaj, unde si-a inceput activitatea de avocat al Bisericii Romane Unite cu Roma, mitropolia din Blaj (1898-1915).Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul sau fiind aruncat intr-o groapa din Cimitirul Saracilor, de la marginea orasului Sighet.

Vezi si Calvarul trait de Iuliu Maniu in inchisoarea de la Sighet 

Iuliu Maniu a fost unul din cei mai importanti oameni politici dintre cele doua razboaie mondiale. Victima a regimului comunist din Romania, Iuliu Maniu a intruchipat pentru multi romani, in timpul anilor grei ai dictaturii comuniste, simbolul sperantei si al dorintei de libertate.
Am o rugaminte si catre tinerimea romana. Am rugamintea ca sa-si dea seama ca nu de noi acestia care avem parul carunt este vorba astazi, nu se discuta de soarta noastra a celor care am petrecut deja o buna parte a vietii. Noi am avut unele satisfactii, care ne pot multumi. Astazi este vorba de ea, de tinerimea noastra, de viitorul ei. Este vorba de ea, cum si de unde va putea sa-si manifeste in viata de stat cunostintele si puterea de munca. Cine a fost in Ardeal in 1848 in fruntea miscarii? Patriarhii batrani? Nu! Avram Iancu avea 24 de ani, Simion Barnutiu avea 40 si cativa de ani.Iuliu Maniu
Adauga un comentariu