Sport

Rugby-ul românesc strânge liniile pentru a nu-și pierde stadionul. Anton Pisaroglu: „E momentul unității!”

Publicat: 03 feb. 2021
Stadionul de rugby Arcul de Triumf
Rugby-ul românesc riscă să-și piardă în urma unei conjuncturi nefavorabile stadionul pe care naționalele tricolore evoluează din 1913

Rugby-ul românesc riscă să-și piardă în urma unei conjuncturi nefavorabile stadionul pe care naționalele tricolore evoluează din 1913. În urma unei decizii a Ministerului Tineretului și Sportului, arena modernizată pentru Europeanul de fotbal ar putea să fie folosită și de reprezentantele din alte sporturi, iar rugbiștii ar rămâne la mâna MTS.
În prag de alegeri, lumea rugby-ului românesc face front comun pentru ca sportul cu balonul oval să-și continue cursul firesc. Iar pe lista principală a obiectivelor se află și păstrarea arenei exclusiv pentru rugby.

„Îi asigurăm pe toți cei care nu vor să țină cont de documente și de istoria de peste 108 ani că nu vom capitula și vom lupta pentru stadionul nostru”, e motto-ul de suflet după care se ghidează cei din FRR.

Anton Pisaroglu: „Obiectivul meu pentru rugby e similar cu cel al lui Alin Petrache”

Fost rugbist la Steaua, Anton Pisaroglu i se alătură echipei lui Alin Petrache, actualul șef al FRR, și va candida pentru un post de vicepreședinte la alegerile care vor avea loc pe 27 februarie, ora 11:00, la Izvorani.

„Șansele rugby-ului depind de capacitatea noastră de a trage împreună pentru un obiectiv comun. Obiectivul meu pentru rugby e similar cu cel al lui Alin Petrache.
E mult de muncă și vreau să pun umărul la renașterea rugby-ului românesc. Am decis că acum e momentul unității, nu al dezbinării. Situația rugby-ului românesc e foarte complicată, iar cea mai bună soluție acum e să ne unim forțele pentru a ajuta acest sport extraordinar”, a declarat Anton Pisaroglu pentru ProSport.

Absolvent al Universității Yale din SUA și al Universității din Londra, fostul component al selecționatei U20 a „Stejarilor” vine să dea o mână de ajutor și pentru ca stadionul să rămână exclusiv al rugby-ului, sport pe care l-a practicat în carieră și pe arena care acum ar putea fi destinată și altor sporturi.

Contextul unei decizii care a stârnit revolta suflării rugbistice din România

Publicul larg cunoaște informația seacă potrivit căreia arena de lângă COSR a fost construită în cel mai modern stil pentru Campionatul European de fotbal, organizat și în România.
Toate bune și frumoase pentru infrastructura sportului românesc și pentru un eveniment – Euro – ce va polariza toată atenția în această vară. Echipele care se vor antrena pe „Arcul de Triumf” vor beneficia de cele mai bune condiții, iar designul futurist al construcției și interioarele elegante vor fi pe placul exigenților oficiali de la UEFA, dar vor înviora și retina jurnaliștilor acreditați în România. FRR a dat dovadă de generozitate și respect pentru sport când a oferit stadionul pentru a deveni gazda Europeanului, ținând cont, desigur, și de avantajele de care ar fi urmat să beneficieze de pe urma unei bijuterii ultramoderne. Însă cei din forul rugbistic nu aveau să anticipeze și posibilele efecte.

Pe parcursul anului trecut, mai multe formații din fotbalul românesc, printre care FCSB, Dinamo și Rapid, și-au manifestat intenția de a juca pe Arcul de Triumf, arenă construită pentru Campionatul European de Fotbal.
Pe scurt, Federația Română de Rugby a oferit terenul pe care se joacă rugby din 1913, și-a demolat singură vechiul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf, a semnat un protocol cu MTS prin care stadionul revine FRR la finalul lucrărilor și a fost asigurată că va primi stadionul înapoi.
Între timp însă, Ministerul Tineretului și Sportului a anunțat că va lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind trecerea arenei în folosința exclusivă a Ministerului Tineretului și Sportului, ceea ce înseamnă că arena de la șosea nu va mai fi destinată doar rugby-ului.

Federația Română de Rugby amenință cu ajungerea în instanță

Decizia i-a înfuriat pe oamenii legați prin mii de fire de sportul introdus în România în 1913, de câțiva studenți reveniți de la studiile făcute în Franța. În cursul săptămânii trecute, oficialii FRR au publicat pe site-ul federației un strigăt de revoltă și au amenințat că loturile naționale vor merge chiar să facă antrenamentele în fața Guvernului și a MTS-ului!

„Sperăm că domnul ministru Novak va respecta documentele, tradiția și istoria sportului nostru și va reda dreptul de folosință gratuită pe 49 de ani Federației Române de Rugby. Nu credem că domnul Novak (n.r.: Eduard Novak, actualul ministru) va încerca să se situeze deasupra deciziei Regelui Carol și primarului Grigore Gheorghe Cantacuzino care au dat acest teren pentru rugby.
Speram să nu fie părtaș la o asemenea pagina de rușine a sportului românesc. Probabil vom ajunge în instanță sau vom merge până acolo încât vom face antrenamentele în fața Guvernului și a MTS. Altfel, ne pregătim pentru meciurile de calificare la Cupa Mondială. Pe unde apucăm.
Trei terenuri de rugby, casa acestui sport stau goale și așteaptă finalizarea documentelor. Iar prioritatea MTS este să lanseze o dezbatere publică despre cum dorește să ia ceva ce nu este al său?!”, au scris cei din FRR.

Stadionul Arcul de Triumf, detaliile proiectului

Arena a fost finalizată în aproximativ 17 luni, înainte de termenul contractual stabilit pentru aprilie 2021. Valoarea investiției, care se remarcă drept un Centru Sportiv de Excelență, este de aproximativ 28,5 milioane de euro.
Acest complex include cel mai modern centru pentru recuperarea sportivilor și va asigura și spații de cazare și cantonament. Complexul include piscină, sală de crioterapie, saună, sală de gimnastică medicală specifică activității de recuperare sportivă.

Cost construcție: 36.926.880 milioane de euro
Capacitate: 8.207 locuri
Teren 120m x 80m, suprafață de joc de tip gazon natural hibrid (gazon natural cu fibre artificiale), încălzire vestiare pentru sportivi și arbitri, spații pentru mass-media sală de conferințe, zonă de flash interviu etc.
Puncte de prim-ajutor pentru spectatori (la fiecare tribună), centru de recuperare pentru sportivi (de tip spa și medicină sportivă cu dotări aferente)
Post de control anti-doping și spații administrative
Facilități: spații pentru presă, VIP, spații de cazare, 170 de locuri de parcare pentru spectatori.

Adauga un comentariu