News Flash:

Ruina si jaf la Spitalul de Recuperare

15 Februarie 1999
1815 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6639 RON (0.0000)
USD: 4.1179 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Spitalului Clinic de Recuperare Iasi
•Directorul Cristian Popescu patroneaza, de mai multi ani, un "faliment dirijat"
•Ilegalitatile, abuzurile, esecurile manageriale si malversatiunile financiare, reclamate de sindicat, au depasit orice limita
•La Spitalul Clinic de Recuperare Iasi, securitatea actului medical a fost periclitata prin "afacerea seringilor expirate"

Radiografia unui faliment


Cotidianul national ZIUA, in editia de vineri, 12 februarie a.c., sub titlul "Sindicatul din Spitalul de Recuperare Iasi cere anchetarea directorului Popescu", a dezvaluit o serie de esecuri manageriale patronate de directorul dr.Cristian Popescu. Respectivele dezvaluiri au provocat panica in rindurile directiunii spitalului. Panica a cuprins chiar si pe unii membri ai Sindicatului, care au cerut ziarului nostru publicarea unor precizari care sa completeze "tabloul clinic" al unui bolnav, aflat pe patul de moarte, numit Spitalul Clinic de Recuperare (SCR) Iasi.

"ZIUA de Iasi" prezinta, in detaliu, radiografia unui "faliment dirijat" anticipat si anuntat, prin diverse memorii, de catre Sindicatul Independent CFM si de unii angajati ai spitalului.

Dovezile falimentarii SCR Iasi ar trebui sa se afle in mapa ministrului sanatatii Hajdu Gabor si nu publicate in paginile ziarelor centrale. Actualmente, SCR Iasi se afla in pragul desfiintarii ca unitate medicala. S-a ajuns in aceasta situatie ca urmare a "malversatiunilor economico-manageriale" si a "incompetentei dirijate" promovate sau tolerate, ani la rind, de o veritabila "mafie medicala" patronata de PDSR Iasi. Dosarul "Ruina si jaf la SCR Iasi" isi deschide astazi prima fila. In urmatoarele episoade ale anchetei noastre, vom "radiografia" aberantul plan de reformare a structurii SCR, potrivit intereselor si nu principiilor de reforma sanitara cerute de Carta Ministerului Sanatatii.

Zilnic, 200 tone de apa termala aruncate in Bahlui


Unicat al sistemului spitalicesc din tara, SCR Iasi ar putea oferi pacientilor tratamente terapeutice de maxima eficienta comparative cu cele existente in occident si SUA. In anii '70, SCR Iasi - datorita bazei de tratament balneoclimateric de exceptie - era vizitat de pacienti din tari precum Germania, Franta, Israel, Ungaria, etc. Spitalul poseda inca din anii '50 surse proprii de apa termala sulfuroasa si sarata care i-au dus faima in lume.

In prezent, datorita incompetentei manageriale a directorului dr. Cristian Popescu, se pierd zilnic 200.000 de litri de apa termala care, neutilizata in procedurile terapeutice, este deversata in riul Bahlui, producind o grava poluare.

Paragina in spital, ascensiune in partid


SCR Iasi dispune de o intreaga infrastructura medico-sanitara si hoteliera, materializata intr-un complex balnear unicat in estul Europei. Sub directoratul doctorului Cristian Popescu, aceasta exceptionala baza de tratament a ajuns o ruina. Aparatura de recuperare s-a degradat si nu a mai fost completata sau inoita cu tehnologii moderne. Specialistii acuza directiunea ca a lasat in totala paragina sectorul de hidrokinetoterapie (chiar si banala statie de ventilare a fost dezafectata). La acest sector nu s-au mai facut reparatii de multi ani, in schimb directiunea a aprobat cheltuirea a peste 110 milioane lei cu sectia ORL, fara o motivatie fundamentata si fara a se tine cont de anumite prioritati. In timp ce directorul Cristian Popescu era procupat de cariera si ascensiunea sa politica in filiala PDSR Iasi, cabinetele de specialitate din Policlinica Balneara erau mai mult inchise, iar bolnavii nu au putut beneficia de consultatii de specialitate.

Deturnari de fonduri si "comisioane grase"


Intregul complex al SCR Iasi arata jalnic, ca o casa fara stapin in care nu s-a efectuat nici macar minimul de reparatii capitale ale unor spatii si imobile care astazi pericliteaza chiar calitatea actului medical. Bani au fost, insa directiunea i-a deturnat spre cheltuieli aberante care sa mascheze anumite "inginerii financiare" caracteristice epocii 1990 - 1996. Comisia Economica a Consiliului Judetean Iasi a depistat uriase datorii la alimente si catre diversi furnizori. Datoriile, in realitate, insemnau comisioane grase oferite de SCR Iasi, la cumpararea de ceapa (din Timisoara) si de cartofi (din Suceava), la preturi exorbitante, cind existau oferte avantajoase chiar in judetul Iasi. Aceste aparente "gainarii marunte" au pricinuit spitalului datorii de peste 240 milioane lei la alimente si de circa 629 milioane lei, in total, catre furnizori - toate la nivelul anilor 1996 - 1997.

Fonduri cu destinatie dubioasa


Angajati ai Spitalului reclama faptul ca dr. Cristian Popescu a mentinut pe Ioan Baciu, timp de 10 luni, in functia de merceolog si sef birou A.T.A., comitind o ilegalitate sub aspectul incadrarii acestuia ca durata, studii si vechime. Desi atentionat asupra incompetentei si abuzurilor lui Ioan Baciu (achizitionarea unor produse si marfuri la preturi mari si de calitate inferioara), directorul l-a mentinut in functie pina in decembrie 1996. Printre alte malversatiuni financiare care au scandalizat angajatii SCR Iasi se numara si inchirierea unor spatii spitalicesti. Din acestea au rezultat fonduri a caror destinatie a ramas necunoscuta. Angajatii se intreaba pe buna dreptate: "Toate acestea au fost facute in favoare spitalului sau a unor persoane ?"

Pierderea Clinicii de geriatrie-gerontologie

Sindicatul Independent a "monitorizat" ilegalitatile si abuzurile patronate de directorul PDSR-ist Cristian Popescu. Dar nimeni nu stie cita vreme Directia Judeteana de Sanatate Publica (DJSP) Iasi si MS vor tergiversa aplicarea unor masuri dure impotriva celor care au falimentat, cu bunastiinta, SCR Iasi. Sindicatul, prin repetate memorii, a cerut autoritatilor sanitare subordonate MS stoparea declinului si degradarii bazei de tratament. Aceste demersuri au fost inutile. Spitalul, printr-un management neperformant, a pierdut un proiect ce prevedea construirea unei moderne sectii de geriatrie si gerontologie, cu toata aparatura necesara. Desi au existat toate aprobarile, prin concursul conducerii, negocierile au fost blocate timp de 2 ani, pina s-a renuntat la proiect.

Afaceri necurate


Dezinteresul directiunii fata de aparatura medicala a facut din SCR Iasi o unitate medicala in care fiecare face ce vrea. Sindicatul Independent C.F.M. a descoperit tolerarea unor afaceri necurate bazate pe o ilicita utilizare a "aparatelor primite din ajutoare, care se folosesc in interes personal sau sint nedeclarate si inregistrate in documentele contabile ale spitalului". Sindicatul a observat ca unele reparatii ale aparaturii existente s-au facut in conditii mai mult decit dubioase. Este vorba de reparatia a 18 tensiometre, cu suma de 2,1 milioane lei - bani achitati unei alte firme decit cea specializata in reparatii de acest gen, de exemplu AJIRAM. Din datele consemnate, in unele memorii, rezulta ca putinele achizitii de aparatura au urmat aceleasi cai obscure, SCR Iasi cumparind un convertor Doppler pentru (citam) "un aparat care nu este inregistrat ca functioneaza in spital".

Incalcarea legislatiei muncii


Specialistii din Sindicatul Independent C.F.M. acuza pe directorul Cristian Popescu de comiterea unor grave incalcari ale legislatiei muncii: "Refuza sa faca sedintele de Consiliu de Administratie in mod ritmic, conform legii - lunar si ori de cite ori este nevoie. De sase luni au avut loc numai doua sedinte C.A.". Mai grav, directiunii SCR Iasi i se imputa faptul ca "nu respecta legislatia muncii privind ocuparea posturilor libere, prin concurs". Astfel de fapte, semnalate de angajatii SCR Iasi, ar trebui sa alarmeze Directia Judeteana de Sanatate Publica (DJSP) Iasi si Directia Muncii si Protectiei Sociale.

Periclitarea securitatii actului medical


La SCR Iasi chiar si securitatea actului medical este periclitata. Doar prin interventia curajoasa a dr. Catalin Bulau, medic primar, a fost stopat utilizarea unui lot de seringi de unica folosinta care nu avea inscriptionata data de expirare. In calitate de sef Sectie II - Reumatologie, dr. C. Bulau a constatat la controlul efectuat, in data de 10.02.1995, existenta unui numar de 36 de siringi ce nu prezentau etichetarile cerute de legea sanitara. Probind o constiinta de adevarat medic (lucru rar la SCR Iasi), dr. C. Bulau a intocmit un proces-verbal in care a consemnat sub semnatura proprie: "Seringile au fost primite din magazia SCR Iasi in perioada octombrie-noiembrie 1995. Seringile au fost retrase din uz si stocate la nivelul sectiei pina la clarificarea situatiei" (vezi facsimilul 2).

Un astfel de caz, descoperit intr-un spital dintr-o tara occidentala, ar fi provocat un imens scandal, urmat de o iminenta demisie sau demitere a directiunii respectivului spital. Dar, la SCR Iasi, se pare ca "imunitatea medicala" conferita de PDSR este mai tare decat ... legea sanitara.

"Cea mai mare vina a directorului Popescu"

Reproducem mai jos, integral, textul remis redactiei noastre de catre Federatia sindicala "Profesori CFM", semnat de presedintele acesteia, prof. Leonida Tabacaru. Se pare ca aparitia numelui ministrului Hajdu Gabor in titlul articolului nostru, publicat in editia nationala a ziarului ZIUA, a provocat serioase temeri. O ancheta a Ministerului Sanatatii la SCR Iasi, pentru identificarea celor care au falimentat acest unicat al balneoterapiei romanesti, este iminenta. Din replica Sindicatului CFM aflam noi amanunte (nume de persoane implicate in actiunea de falimentare etc.), dupa cum urmeaza: "Sindicatul independent C.F.M. din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iasi nu este de acord cu continutul articolului din "Ziua de Iasi" (12.II.1999), semnat de domnii Silviu Alupei si Tudor Ionescu, din urmatoarele motive:
(1) Sindicatul nu l-a acuzat pe directorul dr. Popescu Cristian de ruinarea unitatii ci pe ex-contabilul sef si director economic in acelasi timp, ec. Traian Bancescu;
(2) Sindicatul nu a cerut ministrului Sanatatii Hajdu Gabor anchetarea directorului spitalului;
(3) Cea mai mare vina a directorului spitalului este aceea ca l-a mentinut un an dupa pensionare in functie pe seful contabil, in urma unor presiuni;
(4) Autorii articolelor nu au stat de vorba cu liderul sindicatului ci o alta persoana interpretind in mod personal declaratiile sindicatului C.F.M.;
(5) Cei ce au scris articolul au uitat sa spuna ca sindicatul a criticat si directia sanitara pentru dezinteresul problemelor, care sint in spital".

Demisia "bate" la usa directorului


Surse din SCR Iasi ne-au informat ca se incearca ostracizarea sau chiar pedepsirea anumitor membri ai Sindicatului CFM. "Vina" acestora ar consta in faptul ca au furnizat presei date si documente cu care "ZIUA de Iasi" a constituit dosarul "Ruina si jaf la SCR Iasi". Metodele de intimidare si pedepsire, practicate de PDSR cu oarecare succes intre anii 1990-1996, nu mai sperie pe acele cadre medico-sanitare din SCR Iasi care isi vad periclitate locurile de munca datorita esecurilor manageriale ce au adus falimentul si demisia la usa directorului pedeserist Cristian Popescu. Dezvaluirile cu adevarat senzationale abia de acum se anunta.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hajdu gabor pdsr iasi bahlui ioan baciu
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1657 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028856 (s)