Religie

Rusalii 2018. Superstitii si traditii de ziua Ielelor

Publicat: 08 mai 2018

Rusaliile, Ielele sau Pogorarea Duhului Sfant, este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine, care se serbeaza la 10 zile dupa Inaltare sau 50 de zile dupa Sfintele Pasti. Aceasta sarbatoare este una plina de superstitii, superstitii care i-au ghidat pe oameni inca din cele mai vechi timpuri si care, prin impletirea cu invataturile religioase ale Bisericii, au venit ca raspuns la noroc, boli, necazuri, catastrofe si chiar moarte.

Superstitii in ziua de Rusalii
De Rusalii nu trebuie sa ne certam cu nimeni sau sa creem conflicte. In acelasi timp, in ziua de Rusalii nu se munceste, nu se intra in vie si nu se merge la camp. Pedepsiti de Iele vor fi si cei care se urca in arbori sau in locuri inalte, sau care merg in locuri pustii, langa paduri sau fantani. Cine incalca aceste lucruri va fi pedepsit sau se va intalni cu spiritele rele.

Citeste si Mare sarbatoare – Inaltarea Domnului 2018. In ce zi pica sarbatoarea anul acesta. Traditii si superstitii

Hora Ielelor sau Noaptea Sanzienelor
Traditia spune ca Ielele sunt femei fabuloase, cu parul despletit, sanii goi, clopotei la glezne si poarta vesminte albe si transparente. Fapturile cu puteri magice nu fac rau celor care le evita, dar devin rele daca sunt privite sau deranjate, pedeapsa fiind „luarea mintilor”. Se spune ca pe timpul noptii, in lumina lunii de Rusalii, Ielele se scalda goale in izvoare.

Traditii si obiceiuri de Rusalii
De Rusalii oamenii isi impodobesc casele cu ramuri de tei, plop sau stejar, sfintite inaite la biesrica. Credinciosii isi pun ramuri la icoane din casa. Ramurile au o simbolica aparte, se crede ca teiul sfintit feresc gospodariile de duhurile rele si de furia naturii.

Citeste si Traditii si superstitii de Rusalii

Tinerii care urmeaza sa se casatoreasca impletesc coronate din flori si grau pe care le poarta pe cap in ziua cununiei. Daca tinerii se casatorec de Sanziene, doua mirese nu trebuie sa se intalnesca deoarece se crede ca una din ele moare sau se despart casatoritii. In gospodarii, femeile prepara usturoi cu care se vor unge vacile pentru o mai buna productie de lapte, si se pune pe la tocul usilor pentru a pazi gospodaria de spiritele rele.loading...

Adauga un comentariu